Ministrica za zdravje Kolar Celarc in sindikati naredili korak naprej pri oblikovanju standardov in normativov v zdravstvu

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predstavniki sindikatov zdravnikov so naredili korak naprej glede standardov in normativov, zato zdravniški sindikat Fides ne bo zaostroval svojih aktivnosti. Za primarno raven so standardi in normativi, kot so opredeljeni v modri knjižici, primerni za nadaljnjo obravnavo.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je po sestanku izrazil zadovoljstvo, da je tudi delovna skupina ocenila, da so standardi in normativi v modri knjižici za primarno zdravstveno raven primerni. Po besedah Kolar Celarčeve se bodo konec novembra ponovno srečali in se naprej dogovarjali o “tistem delu standardov in normativov, kjer ni težav”, bodo pa potrebovali dodatne podatke za pripravo standardov in normativov za posamezna področja na sekundarni in terciarni zdravstveni ravni.

Standardi in normativi, zbrani v modri knjižici, ki so jih zdravniške organizacije pripravile leta 2008, določajo bistveno manj opredeljenih bolnikov na enega družinskega zdravnika, kot je danes povprečje. Tako predlagajo 1500 bolnikov na enega družinskega zdravnika, danes je to število v povprečju 2200. Da bi dosegli to število, bi potrebovali več kot 300 dodatnih družinskih zdravnikov.

Časovnega okvirja, kdaj bi lahko dosegli toliko zdravnikov, ministrica še ni mogla določiti je pa poudarila, da bodo morali v nadaljevanju, ko bodo delovne skupine končale delo, tudi definirati, kakšna finančna sredstva bodo potrebna. Kuštrin je dodal, da se zaveda, da takšnega finančnega zalogaja država ne bo mogla rešiti v enem letu. Zato predlaga, da “se izpogajamo, izračunamo, koliko bo to državo stalo in v kakšnih korakih bomo to dosegli”.

Poleg tega so se po besedah Kolar Celarčeve dogovorili, da bo sindikalna stran pripravila in se uskladila glede predloga sprememb in dopolnitev kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike skupaj s tarifnim delom. Fides je namreč ministrici poslal predlog za spremembo kolektivne pogodbe. Tako predlagajo, da bi vsi zdravniki specialisti začeli kariero v istem plačnem razredu, da bi odpravili najvišji plačni razred, ki ga lahko zdravniki dosežejo, ter da bi omejili število dopusta na 50 dni na leto.