Ministrica za zdravje dr. Milojka Kolar Celarc na otvoritvi sedmega urgentnega centra v mreži desetih v Sloveniji

V Splošni bolnišnici Celje je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, 21. decembra, ob 14. uri, slavnostno otvorila 12,6 milijona evrov vreden nov urgentni center, ki vključuje tudi pediatrični urgentni center, prisotna je bila tudi poslanka Janja Sluga. Zgrajen je bil s pomočjo evropskih sredstev, od 12,6 milijona evrov  je vrednost nepovratnih sredstev približno 6,2 milijona evrov, pri čemer je 85 odstotkov evropskih sredstev, ostalih 15 odstotkov predstavlja slovenska udeležba za sofinanciranje kohezijske politike. Urgentni center bo deloval na 1500 kvadratnih metrih površin, dodatno je v kletnih prostorih za zaposlene na voljo okoli 300 kvadratnih metrov površin. Na isti dan je potekala tudi otvoritev urgentnega centra v Novem mestu.

Ministrica za zdravje Milojke Kolar Celarc je ob otvoritvi Urgentnega centra Celje dejala: “Veseli me, da smo se danes zbrali tukaj na otvoritvi sedmega urgentnega centra, v mreži desetih v  Sloveniji.” Otvoritev urgentnega centra Celje sicer predstavlja veliko prelomnico v organizaciji službe nujne medicinske pomoči v regiji. Cilj vzpostavitve delovanje urgentnih centrov je povečati dostopnost in učinkovitost obravnave nujnih akutnih stanj.

Ministrico še posebej veseli, da lahko Urgentni center Celje, tako kot Urgentni center Slovenj Gradec, izpostavi kot primer dobre prakse, “saj sta organizirala tudi izvajanje nujne medicinske pomoči za otroke. Na ministrstvu si prizadevamo, da bi tudi v drugih centrih lahko zagotovili enotno vstopno točko za nujno medicinsko pomoč tudi za otroke”.

Spomnila je, da je ministrstvo pripravilo Pravilnik o službi nujne medicinske pomoči, ki je pričel veljati novembra. Pomembna gradnika novega sistema nujne medicinske pomoči, sta poleg urgentnih centrov še vzpostavitev dispečerskih centrov zdravstva in dejavnost triaže. V naslednjem letu bodo –poleg izolskega, ki že deluje – začela delovati dispečerska centra še v Ljubljani in Mariboru. Dejavnost triaže pa bo vzpostavljena v vseh urgentnih centrih kot vstopna točka, ki bo omogočala razporejanje pacientov glede na stopnjo nujnosti.

Dodala je, da vsaka sprememba s seboj prinese tudi nekaj organizacijskih težav ali pomislekov: “Prepričana sem, da jih bomo s skupnimi močmi in dobrim sodelovanjem presegli in s tem zagotovili še boljšo zdravstveno oskrbo prebivalcem.” Za konec se je zahvalila vsem, ki so sodelovali in omogočili izgradnjo in vzpostavitev Urgentnega centra Celje, obenem pa vsem zdravstvenim delavcem, ki “včasih tudi v izredno težkih pogojih opravljajo svoje poslanstvo.”

Delovanje urgentnega centra v Celju sicer zahteva tudi dodatnih 50 zaposlenih, ki jih je bolnišnica že začela zaposlovati, a na posamezne bolnišnične oddelke, od tam pa medicinske sestre z izkušnjami prerazporeja v urgentni center. V njem bodo v prihodnje potrebovali tudi več specialistov urgentne medicine. Eno zdravnico s tega področja v bolnišnici že imajo in tri specializante, objavili pa bodo še dodatni razpis. Razpis ima odprt tudi ZD Celje.

Avtor slik: Gregor Katič (www.gregorkatic.si)