Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj: Cilj je usmerjenost v preverljive rezultate

Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj je bila gostja v oddaji Vroči mikrofon na Val 202. Tema je bila kohezijska politika in novo obdobje koriščenja evropskih sredstev 2014-2020. Ministrica je izpostavila ključno spremembo v novem programskem obdobju: “Cilj je usmerjenost v preverljive rezultate.”

V intervjuju je bila ministrica optimistična, da bo v zadnjem četrtletju Slovenija pridobila vse, kar bo možno: “Dinamika črpanja, ne samo v Sloveniji, ampak tudi drugje, kaže, da je večina črpanj v posameznem letu izvedenih v zadnjem kvartalu.” Izpostavila je tudi, da se lahko Slovenija primerja z ostalimi državami v EU, “saj smo bili konec junija na 9.mestu po črpanju sredstev med državami članicami.”

Ministrica je povabila tudi k ogledu nove spletne strani evropskih strukturnih in investicijskih skladov, ki je bolj pregledna in uporabniku prijazna. Ogledate si jo lahko TUKAJ. Cilj v bližnji prihodnosti je tudi, da upravičenci ne bodo več hodili od vrat do vrat, da bodo lahko na enem mestu prišli do informacij v začetni fazi prijave na razpise, kar že intenzivno pripravljajo.

Smerkoljeva je izpostavila, da je kohezijski sistem in koriščenje kohezijskih sredstev “velik sistem”, ki potrebuje močno kadrovsko sestavo. “Ključno za delovanje sistema je, da deluje, da je stabilen in da so kadri usposobljeni. Če nam to uspe, verjamem, da bomo v naslednji perspektivi delali še bolje,” je povedala ministrica.

V zaključku je ministrica poudarila, da je ključ do še večjega uspeha sodelovanje med vsemi deležniki in da so tudi na tem področju naredili pomembne korake: “Bolj kot se pogovarjamo, več rešitev najdemo.”

Celotno oddajo lahko poslušate TUKAJ.