Ministrica za kohezijsko politiko Alenka Smerkolj: Smo na dobri poti, da dosežemo 100-odstotno implementacijo

Na seji odbora DZ za zadeve EU, ki ga je vodil predsednik Kamal Izidor Shaker, je bila prisotna tudi ministrica za kohezijo Alenka Smerkolj, saj so obravnavali poročilo o črpanju sredstev evropske kohezijske politike 2007-2013 za letošnje prvo polletje. Ministrica je predstavila, kako uspešno je Slovenija črpala kohezijska sredstva: “Smo na dobri poti, da pri črpanju sredstev evropske kohezijske politike 2007-2013 dosežemo 100-odstotno implementacijo.”  V prihodnjih mesecih sledi še 9-mesečno poročilo.

Ministrica je na seji predstavila tudi najnovejše podatke o črpanju sredstev v prvih osmih mesecih leta, ko so se izplačila iz slovenskega proračuna v primerjavi s prvim šestmesečjem povečala še za 125 milijonov evrov na 91,6 odstotka. Izplačil iz državnega proračuna je bilo do konca junija za 3,6 milijarde evrov oz. za 88,6 odstotka razpoložljivih sredstev. Slovenija je v prvem polletju od 4,1 milijarde evrov razpoložljivih sredstev evropske kohezijske politike dodelila za 4,42 milijarde, za 4,25 milijarde evrov pa je bilo podpisanih pogodb. Prekoračitev gre v breme slovenskega proračuna, šlo pa je za nujen ukrep, da bi se približali 100-odstotnemu črpanju, je pojasnila ministrica. “Slovenija je bila med 28 državami članicami glede na povrnjena evropska sredstva na devetem mestu,” je še izpostavila Smerkoljeva.

“Iztekajočo se perspektivo moramo zaključiti in vzpostaviti nov sistem. Dinamika izvajanja je v skladu s preteklimi obdobji in načrti za letošnje leto,” je ocenila. Ministrica prve razpise iz nove perspektive, vezane predvsem na temo aktivne politike zaposlovanja, pričakuje že septembra. Pojasnila je, da so bilo avgusta že izdane odločbe za pet okoljsko-komunalnih projektov, ki niso uspeli priti do evropskega sofinanciranja iz iztekajočega se obdobja 2007-2013 in jih je vlada že potrdila.

Preberite še Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj: Cilj je usmerjenost v preverljive rezultate