Ministrica Makovec Brenčič po mednarodnem posvetu “Dialog z državljani” tudi na pogovoru pri naših članih iz Lendave, Beltincev in Murske Sobote

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič se je v Lendavi srečala z našimi člani iz tamkajšnjega lokalnega odbora in LO Murska Sobota in odgovarjala na njihova vprašanja. Ministrica je v Lendavi skupaj z evropskim komisarjem  za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborjem Navracsicsom sodelovala na zelo dobro obiskanem mednarodnem posvetu “Dialog z državljani”.

Zelo dobro obiskana prireditev z mednarodno udeležbo strokovnih delavcev in tudi dijakov iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske je postregla z zanimivimi nasveti, pobudami, vprašanji in tudi odgovori. Strokovno javnost so zanimale predvsem aktualne usmeritve in programi ministrstva.

Dr. Brenčičeva je med drugim opozorila na priporočilo računskega sodišča, da se novih koncesij v šolstvu zaenkrat ne podeljuje. Na vprašanje o programih 60+, kjer si želijo več medgeneracijske vključenosti, je ministrica odgovorila, da se nekaj takšnih programov že izvaja, pripravljajo pa tudi novejše za to ciljno skupino ljudi.

Evropski komisar je poudaril, da EU namenja skoraj milijardo evrov za razvoj izobraževanja, znanosti, kulture in za mlade.

Zanimiv je bil podatek, da se je v sosednji Hrvaški kjer so uvedli možnost učenja slovenskega jezika, odzvalo veliko število učencev, ki si želijo nadaljevanje študija na slovenskih fakultetah. Prav tako je želja po večjem medsebojnem sodelovanju z uvedbo tako imenovanih poletnih šol tujih jezikov in sodelovanja v regiji nasploh.

Zelo zanimiva razprava z voditeljem Igorjem E. Bergantom je nakazala, v katero smer razmišljamo v Sloveniji in v EU. Tudi anketa med udeleženci takšnih razprav o prihodnosti EU je pokazala, da razvoj EU vidijo v novih delovnih mestih in večjem poudarku na izobraževanju ter vlaganju v znanost, izobraževanje in razvoj.

101-jpg-maja-mbb-z-lo-lendava

img_6788-jpg-mbb-in-komisar         093-jpg-maja-mb-z-lo-lendava