Ministrica mag. Ksenija Klampfer: Minimalna plača mora biti stvar socialnega dialoga

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer se je odzvala na predlog novele Zakona o minimalni plači.

Zvišanje minimalne plače kot ministrica za delo vsekakor podpiram. Tudi sama že od vsega začetka poudarjam, da si bom prizadevala, da se zviša. Menim, da minimalna plača mora predstavljati pravično plačilo, ki omogoča dostojno življenje. Prav tako je pravilno, da izboljšanje gospodarskih razmer in eno višjih gospodarskih rasti občutijo tisti, ki k temu tudi prispevajo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri sami pripravi zakonodajnih rešitev ni sodelovalo. Še pred vložitvijo v parlamentarni postopek smo nanj dali zgolj mnenje in predlagatelje na več mestih opozorili, da je potrebno, da ga čimprej obravnavajo socialni partnerji. Kot ministrica namreč zagovarjam pomen socialnega dialoga, kot enega izmed stebrov socialne države in se zavedam, da je vprašanje minimalne plače tako pomembno, da mora biti stvar socialnega dialoga.

Vir: MDDSZ