Ministrica mag. Györkös Žnidar: V državo bomo sprejemali le migrante, ki želijo azil v Avstriji ali Nemčiji

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Gjerkeš Žnidar je povedala, da od četrtka, 21. januarja,  Slovenija uvaja omejevalne ukrepe, saj bo vstop dovoljen le tistim, ki želijo azil v Avstriji ali Nemčiji, ostale bodo zavrnili. “V tem trenutku je zaskrbljenost odveč, saj ukrepamo v vseh smereh, da stopnjo varnosti ohranimo na enakem nivoju kot sedaj, hkrati pa preprečimo možnost, da Slovenija postane žep,” je pojasnila naša ministrica.

Povečalo se bo tudi varovanje zelene meje, v trenutku, ko bo to potrebno, pa bo v državni zbor podan predlog o sodelovanje vojske pri delu policije. Slovenija je Hrvaško in ostale države na zahodnobalkanski poti že obvestila o novem ukrepu. Ob tem je zagotovila, da sprejeti omejevalni ukrep glede sprejema migrantov ne prejudicira postopkov mednarodne zaščite. O zgornji meji sprejemanja migrantov Slovenija po njenih besedah za zdaj še ne govori.

Dejala je še, da Slovenija že od začetka migracijske krize izvaja poostren nadzor na šengenski meji in ves čas obvladuje situacijo in je pripravljena na različne scenarije. Ministrica je poudarila, da je bila ravno konkretna pobuda našega predsednika vlade dr. Cerarja tista, na katero so se ostale države pozitivno odzvale.

Podrobnejše informacije o migrantskem vprašanju je ministrica predstavila tudi na odboru DZ za notranje zadeve, več o tem si lahko preberete TUKAJ.