Drugi korak zdravstvene reforme: Skupaj z Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za družbo zdravja

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je podrobneje predstavila Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025 članom programskega odbora SMC za zdravje. Uvodoma je vsebino Resolucije na kratko predstavil predsednik PO za zdravje Peter Požun, na predstavitvi pa sodeluje tudi državna sekretarka Nina Pirnat. Člani odbora bodo lahko svoje pripombe na Resolucijo posredovali v času javne razprave, ki se bo iztekla sredi avgusta.

Pred kratkim je na Brdu potekala formalna okvirna predstavitev Resolucije o zdravstvu, sedaj pa je ministrstvo pripravilo 81 konkretnih ukrepov in 28 aktivnosti omenjene resolucije. Resolucijo naj bi poslanke in poslanci sprejeli oz. potrdili jeseni v DZ, nato pa bo ministrstvo za zdravje postavilo časovnico za čimprejšnjo uveljavitev vseh načrtovanih sprememb. “Resolucija je krovni dokument, o katerem mora Slovenija doseči konsenz, v katero smer bomo šli,” je uvodoma pojasnila ministrica za zdravje. Izredno pomembno pa je tudi, da spremenimo miselnost in začnemo govoriti o preventivi in vlaganju v svoje zdravje. “Evropske države so spoznale, da je vlaganje v preventivo in izobraževanje najbolj ključno,” je povedala. V resoluciji so opredelili štiri ključna področja za spremembe: javno zdravje, zdravstvena dejavnost, upravljanje v zdravstvu in financiranje zdravstva.

Resolucija je strateški dokument in vizija razvoja zdravstva za prihodnjih deset let, zaveza, ki bo dogovorjena na politični ravni, kot je vlogo resolucije opredelila ministrica ob prvi predstavitvi strokovni javnosti in poslancem 13. junija na Brdu. Takrat je tudi napovedala, da bo celoten proces prenove zdravstva dolgotrajen in postopen. Zdravstveni sistem je dober, je poudarila, vendar ga moramo nadgraditi, izboljšati.

Prve predstavitve Resolucije na Brdu pri Kranju se je udeležil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je takrat poudaril, da je resolucija pomemben korak v procesu zdravstvene reforme, ki poteka. “Ne sme pa postati revolucija,” je dejal, graditi moramo na tem, kar že imamo.

 

Kolar odbor 2