Ministrica Kolar Celarc predstavila Projekt skupne baze cen zdravil

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na današnji novinarski konferenci skupaj z Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije predstavila Projekt skupne baze cen. Ministrica za zdravje je uvodoma prestavila Skupno javno naročilo za zdravila. “Zagotovljeno bo, da bodo vse bolnišnice nabavljale isto zdravilo po enaki ceni. Po zaključenem postopku javnega naročanja in izbiri najugodnejših ponudb za posamezne sklope bo mogoče ugotoviti višino znižanja cen oz. kakšen vpliv je imelo skupno javno naročanje na cene,” je poudarila ministrica.

Na Ministrstvu za zdravje so poleg tega s Skupnim javnim naročilom za opremo 7 urgentnih centrov privarčevali 3,3 milijona evrov oz. 30 odstotkov cene. Konec 2016 pa je Ministrstvo vzpostavilo evidenco za t.i. drago medicinsko opremo, za katero bo v letošnjem letu Ministrstvo za zdravje izvedlo skupni javni razpis v vrednosti 7 milijonov evrov.

Spletna aplikacija skupna baza cen (ali Intravizor) omogoča zdravstvenim zavodom vpogled v cene zdravstvenih materialov in njihovo primerjavo. Podatki o cenah materialov so v prvi vrsti v pomoč direktorjem zdravstvenih zavodov in drugim odgovornim osebam za nabavo pri odgovornem in racionalnem odločanju v zvezi z nabavami materiala, oblikovanju ocenjene vrednosti posameznega javnega naročila, istočasno pa so tudi odlično pogajalsko izhodišče naročnikov pri izvajanju novih postopkov javnega naročanja.