Ministrica Kolar Celarčeva predstavila osrednji reformni zakon na področju zdravstva

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes predstavila Predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, osrednji reformni zakon na področju zdravstva. “Danes z velikim veseljem naslavljam vse državljane Republike Slovenije, da smo po 24 letih dobili nov predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo sodoben in bo zagotavljal tudi dolgoročno financiranje,” je uvodoma dejala ministrica.

Kot je poudarila, se košarica pravic ne krči. “Uvajamo pregledno in natančno določeno košarico pravic in jih ne zmanjšujemo, ukinjamo doplačila pravic iz košarice obveznega zdravstvenega zavarovanja in za vsako pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja je določen postopek njene uveljavitve.”

Po Predlogu Zakona, bodo v obvezno zavarovanje vključene vse osebe in vsi otroci v Sloveniji. Ministrica za zdravje je ob tem poudarila, da bo dopolnilno zavarovanje ukinjeno, nadomestna obdavčitev pa bo progresivna. “80 odstotkov prebivalstva bo na ta račun plačevalo manj,” je poudarila ministrica Milojka Kolar Celarc. Nov sistem bo temeljil na solidarnosti in bo osnovan glede na vse prihodke, ki jih ima posameznik. Prav tako se število prispevnih stopenj poenostavi na dve.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa bo po novem imel vlogo aktivnega kupca, s tem pa tudi odgovornost za postavitev minimalnega standarda kakovosti, zahtevanega pri plačilu zdravstvenih storitev. Upravljanje zavoda se bo spremenilo iz zdajšnjega sistema skupščine v poenostavljeno obliko sveta zavoda, kjer bodo imeli zavarovanci 5 predstavnikov in 4 delodajalci.

KAJ PRINAŠA PREDLOG ZZVZZ LAHKO PREBERETE TUKAJ.