Ministrica Kolar Celarc ob vloženi interpelaciji: priložnost, da povem, kaj vse smo naredili

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se vložene interpelacije veseli, saj bo priložnost izkoristila, da pove, kaj vse so z njeno ekipo in vlado naredili na področju zdravstva. Prepričana je, da se za interpelacijo skriva nasprotovanje predlaganim zdravstvenim zakonom.

Ob tem je ministrica v izjavi, ki jo je podala pred sejo odbora za zdravstvo v DZ, nanizala te dosežke in navedla, da je vsako leto “zagotovila precej več denarja iz proračuna”, nadaljevali so investicije, ki prej stale po pet, šest let, pri čemer je izpostavila ljubljanski diagnostični center, v okviru katerega bodo septembra dali nove prostore internistični prvi pomoči. “Sanacijo vodovoda onkološkega inštituta smo končali pred časom in s prihranki, odprli smo deset urgentnih centrov, zagotovljen je bil dodaten denar za opremo bolnišnice Slovenj Gradec,” je naštevala in dodala še, da začenjajo novogradnjo oz. nadomestno gradnjo prostorov oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora, obnavljajo tudi Center za zdravljenje bolezni otrok in mladine v Stični.

Prepričana je, da so zelo veliko naredili na skupnih javnih naročilih, “znižala sem cene zdravil za 6,5 odstotka”, je dodala in izpostavila še po njeni oceni odlično delovanje eRecepta, saj je več kot 85 odstotkov vseh receptov eReceptov. Prav tako je spomnila na uvedbo eNapotnice in navedla, da je za skrajševanje čakalnih dob namenjenih dodatnih 41 milijonov evrov.

Ob tem je Kolar Celarčeva izpostavila še, da so pretekle vlade sprejemale ukrepe, ki so zdravstvu odnesle več 100 milijonov evrov. Ministrica se tako boji, da se za očitki SDS skriva čisto nekaj drugega, in sicer trije zakoni, ki so v parlamentarni razpravi – spremembe zakona o zdravniški službi, pacientovih pravicah in zdravstveni dejavnosti.

V sporočilu, ki so ga naknadno poslali z ministrstva, pa so dodatno navedli, da ministrica interpelacijo SDS uvršča med pritiske, ki jih doživlja vsak dan, in sicer “da bi rušili predloge, s katerimi zdravstvu prinašamo nov denar in urejamo zdravstveni sistem, da bo bolj transparenten”.

Več: STA (https://www.sta.si/2406907/kolar-celarceva-interpelacija-priloznost-da-povem-kaj-smo-naredili-na-podrocju-zdravstva)