Ministrica Kolar Celarc: Brezposelnost zdravnikov ni posledica pomanjkanja specializacij

Brezposelnost zdravnikov ni posledica nezadostnega števila razpisanih specializacij, je danes na seji DZ poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Postregla je s podatkom, da je v Sloveniji od 1. januarja 2013 do 30. oktobra 2016 študij medicine končalo 1238 diplomantov, v istem obdobju pa je bilo razpisanih 1337 specializacij.

“Torej so na zavodu prijavljeni skoraj izključno tisti zdravniki, ki čakajo na točno določeno specializacijo. Pa tudi mnogim izmed njih zdravstveni zavodi omogočijo t. i. delo sobnega zdravnika, to je zdravnik po opravljenem pripravništvu brez specializacije, a se za to možnost vsi zdravniki ne odločijo,” je dejala ministrica.

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je bilo 31. decembra 2016 v evidenci brezposelnih oseb prijavljenih 149 diplomantov medicine in 38 doktorjev dentalne medicine. Kolar Celarčeva je pojasnila, da so v to število “vključeni tako diplomanti, ki čakajo na opravljanje pripravništva, kot tudi zdravniki, ki čakajo na odobritev določene specializacije”.

“V obdobju zadnjih treh let je bilo razpisanih več specializacij, kot je diplomatov medicinskih fakultet. In ta podatek nedvomno kaže, da se vsem diplomantom medicinskih fakultet v Sloveniji omogoča pridobitev specializacije in nadaljnje delo v Sloveniji,” je v odgovoru na vprašanje poslanke SMC Vojke Šergan tudi dejala ministrica.

“Naj pa povem, da je v sistemu specializacij 1831 specializantov, ki bodo do konca leta 2022 prišli v sistem, in takrat bomo odpravili pomanjkanje zdravnikov v našem sistemu, ker bomo nekako dosegli povprečje EU,” je še dodala Kolar Celarčeva.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pa je pojasnila, da je bilo konec leta 2016 povprečno trajanje brezposelnosti vseh doktorjev medicine in doktorjev dentalne medicine 6,8 meseca, povprečno trajanje brezposelnosti neposredno zaposljivih 2,4 meseca, zaposljivih z dodatnimi aktivnostmi 13,1 meseca, zaposljivih z intenzivno poglobljeno podporo pa več kot štiri mesece.