Ministrica in ministri SMC podprli predlaganega kandidata za evropskega komisarja

Ministrica in ministri iz vrst SMC so na današnji seji Vlade RS podprli predlog predsednika vlade, da za slovenskega evropskega komisarja predlaga Janeza Lenarčiča. Kandidat mora sedaj prestati še zaslišanje pred parlamentarnim odborom za zadeve Evropske unije ter nato še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Predlog kandidata bi bilo sicer po našem mnenju smiselno predhodno koalicijsko uskladiti z vseh vidikov. Pri tem ne gre za domača prerivanja, zamere ali užaljenost. Gre za to, kdo bo s svojo težo in spretnostjo najboljši predstavnik Slovenije v Evropski komisiji.

Veleposlanik Lenarčič je strokovno podkovan z izkušnjami na multilateralnem področju, zato smo ga v prejšnji vladi tudi predlagali za veleposlanika na stalnem predstavništvu Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju.

Prioriteta SMC v evropskem prostoru ostaja spoštovanje vladavine prava. V času, kjer bomo ob vsem dogajanju v Evropi in različnem tolmačenju prava v naši neposredni soseščini, morali sklepati koalicije in iskati zaveznike, želimo in pričakujemo, da bo vladavina prava ostala tudi prioriteta novega komisarja in s tem Slovenije.

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije je poudarila, da bo stavila na vladavino prava. To je dober znak, a tudi sami se bomo morali močno potruditi in aktivno delovati tako znotraj komisije, kot tudi v drugih institucijah, da se bo vladavina prava spet povrnila v ospredje delovanja Evropske unije.