Ministrica Györkös Žnidar: Pogajanja s Slovensko policijo so v polnem teku

Sejo odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki mu predseduje poslanka mag. Lilijana Kozlovič in na kateri naj bi razpravljali o aktivnostih za izboljšanje stanja v policiji, so prekinili, saj so pogajanja med vlado in Slovensko policijo v polnem teku. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je poudarila, da »so pogajanja s Slovensko policijo v polnem teku in da se bodo pogajanja nadaljevala tudi danes«. Še pred tem se bo vlada na seji seznanila s sedanjim potekom pogajanj in podala smernice za pogajanja za naprej, je pojasnila. Ministrica je zato je ocenila, da vsebinska razprava ni možna, saj so se »z obema policijskima sindikatoma zavezali, da dokler pogajanja tečejo, zadev vsebinsko ne bodo komentirali, ker bi lahko to škodilo oz. prejudiciralo pogajalska izhodišča«. Tudi predstavniki Policijskega sindikata Slovenije niso prišli na sejo, sporočili so, da ocenjujejo, da »vsebinska razprava o temah, ki so predmet stavkovnih zahtev in pogajanj, v tem trenutku ni primerna«.

Ministrica je sicer opozorila, da ima ta vlada kljub omejenemu proračunu, posluh za Slovensko policijo. Prvič po desetih letih vlada policiji namenja več denarja, je povedala in dodala, da »to predstavlja dobro osnovo za prekinitev stagnacije v policiji, kar je bil trend prejšnjih vlad, ki so jemale policiji. Kot nedopustno je označila, da vlado kritizira kdorkoli, “ki je v preteklih letih prispeval k temu, da je policija v stanju, kot je”.

Poslanec SMC Marko Ferluga je tako v imenu celotne koalicije predlagal, da se današnja seja odbora začasno prekine, saj si vsi skupaj želimo, da bi pogajanja bila uspešna. Člani odbora so z 12 glasovi za in šest proti predlog tudi podprli.