Ministri za pravosodje o umetni inteligenci in otrokom prijaznem pravosodju

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je poudaril pomen ravnotežja med človekovimi pravicami in možnostmi sodobne tehnologije z vidika varstva pravic posameznika.

 

O pravosodnih vidikih umetne inteligence, otrokom prijaznem pravosodju in vprašanjih, povezanih z digitalnimi posestvi, so danes na Brdu pri Kranju razpravljali na neformalnem srečanju ministrov in ministric, pristojnih za pravosodje.

Uvodne minute srečanja so posvetili včeraj preminulemu nizozemskemu novinarju Petru R. de Vriesu. Minister Dikaučič je ta napad in vse podobne napade na novinarje najostreje obsodil, saj so svobodni in neodvisni mediji temelj demokratične družbe in tudi vladavine prava.

Srečanje se je začelo v skladu s prioriteto slovenskega predsedovanja na področju pravosodja, in sicer zaščito temeljnih pravic z vidika izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta. Razpravo je vodil minister Marjan Dikaučič kot predsedujoči svetu EU za pravosodje, sodelovala sta tudi direktor Agencije EU za temeljne pravice (FRA) Michael O’Flaherty in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Več pa na tej povezavi.