Minister Zdravko Počivalšek na Kitajskem

Na Kitajskem se ta teden mudi slovenska delegacija pod vodstvom ministra Zdravka Počivalška. Namen obiska je okrepitev gospodarskih odnosov s Kitajsko in okrepitev vloge Slovenije v okviru pobude za obnovitev svilne poti. Minister skupaj z državnim sekretarjem mag. Alešem Cantaruttijem v Šanghaju predstavlja tudi slovensko poslovno in investicijsko okolje ter si prizadeva za okrepitev turističnega sodelovanja med državama.

Minister je na Konzulatu RS v Šanghaju izrazil zadovoljstvo nad dobrimi političnimi odnosi med Slovenijo in Kitajsko, ki je naša največja trgovinska partnerica izven Evrope. Povedal je, da smo v okviru Pobude 16+1 uspeli poglobiti tudi gospodarsko bilateralno sodelovanje s Kitajsko in tako presegli 1,2 milijarde evrov. Kot največjo strateško prednost Slovenije v odnosu do Kitajske minister vidi geografsko lego: »Slovenija leži v srcu Evrope. To nam daje dostop do 500-milijonskega trga.« Izpostavlja tudi dobro razvito infrastrukturo, a dodaja, da za maksimiranje potenciala, ki ga ima naša lega, seveda potrebujemo še nekaj izboljšav.

»K ugledu, ki ga Slovenija uživa na Kitajskem, pomembno prispeva tudi diplomatsko konzularno predstavništvo v Šanghaju in pa seveda vsa slovenska podjetja, ki tam ustvarjajo uspešne zgodbe,« pravi minister Počivalšek. Nekatera izmed njih se predstavljajo tudi na Kitajskem mednarodnem sejmu uvoznikov (China international import expo 2018, CIIE) v Šanghaju, ki si ga je minister včeraj tudi sam ogledal. Ker gre večinoma za zimsko športno usmerjena podjetja, se ta predstavljajo pod sloganom »Slovenia – high tech innovative and winter sport partner«. Vodilna tema predstavitve je zastavljena predvsem v luči Zimskih olimpijskih iger, ki bodo leta 2022 v Pekingu. Izpostavljamo tudi včeraj podpisan dogovor med Konzulatom RS v Šanghaju z družbo Greenland Business Group o predstavitvi slovenskih podjetij v sodobnem poslovnem središču Global Commodity Trading Hub. Slovenska podjetja bodo s tem postavljena ob bok izbranim podjetjem iz Nemčije, Francije, Združenih držav Amerike, Kanade, Irana, Japonske, Španije in drugih držav.

Minister Počivalšek se je imel v okviru sejma uvoznikov CIIE možnost srečati s številnimi ministri pristojnimi za gospodarstvo, kot denimo z ministrstvom za trgovino Ljudske republike Kitajske Zhongom Shanom in Fu Ziyingom, ki je njegov namestnik. »V zadnjih letih smo v Slovenijo uspeli privabiti kar nekaj svetovno prepoznanih investitorjev, ki dokazujejo, da resnično imamo podporno in spodbudno poslovno okolje. Prepričan sem, da je vlaganje v Slovenijo lahko tudi pomembna priložnost za kitajska podjetja – sploh na področjih infrastrukture in turizma, kar sem predstavil tudi kitajskim kolegom,« je iz Šanghaja sporočil minister Počivalšek. Med drugim je Počivalšek v nedeljo z ministrom za gospodarstvo ZAE Sultanom Bin Saeedom Al Mansoorijem spregovoril o nastopu Slovenije na Expo 2020 v Dubaju, srečal pa se je tudi z avstrijsko ministrico za digitalne in gospodarske zadeve Margarete Schramböck.

Državni sekretar mag. Aleš Cantarutti se je včeraj ločil od delegacije v Šanghaju in se v Pekingu udeležil predstavitve nove linije premijskih izdelkov Gorenjevega Aska za kitajski trg, kar je še en dokaz, da slovenska podjetja na Kitajskem puščajo močan pečat.

 

Vir: MGRT