Minister Zajc otvoril 52. MOS

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je danes na celjskem sejmišču odprl 52. poslovno-sejemsko prireditev Mos. Pridružil se mu je tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, minister Zdravko Počivalšek pa je zbrane nagovoril preko videa, saj se mudi na službeni poti v Moskvi. Otvoritve sejma so se udeležili tudi naši poslanci Igor Zorčič, Janja Sluga, Gregor Perič, Branislav Rajić, Gregor Židan in Jani Möderndorfer.

Minister Zajc je v svojem nagovoru poudaril, da med okoljskim ministrstvom in gospodarskimi družbami obstajajo tri stične točke. Prva se nanaša na krožno gospodarstvo, druga na okoljsko agencijo, tretja pa na gradbeno zakonodajo. Posebej je izpsotavil, da je vlada krožno gospodarstvo pred štirimi leti izpostavila kot svojo prioriteto, prehod na zeleno, krožno gospodarstvo pa je priložnost, ki jo je treba izkoristiti. Dejal je še, da bo Agencija za okolje v naslednjih šestih mesecih odpravila zaostanke glede izdaje dovoljenj za nove naložbe investitorjev, saj se je v ta namen se je tudi kadrovsko okrepila, treba pa bo še popraviti zakonodajo na tem področju.

Zajc je še napovedal, da bo ministrstvo šlo skozi vse pripombe na gradbeno zakonodajo, z namenom izboljšati postopke za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes udeležence odprtja Mosa pozdravil preko videonagovora. Po njegovih besedah je slovensko gospodarstvo v dobri formi in je na pravi poti, da postane zeleno, ustvarjalno ter pametno gospodarstvo. Meni tudi, da je gospodarstvo takšno zaradi izkušenj in znanj mikro družb, ki jih je v Sloveniji kar 86 odstotkov, v njih pa je zaposlenih 19 odstotkov vseh aktivnih prebivalcev. Po zaslugi obrtnikov in podjetnikov so vsi gospodarski kazalniki letos obrnjeni navzgor, je dejal Počivalšek in spomnil, da je bil bruto domači proizvod v drugem četrtletju letos 2,6 odstotka višji kot leta 2018. »Gospodarska rast se tako nekoliko umirja, a je na letni ravni še vedno stabilna.«

V hali L je danes gospodarsko ministrstvo odprlo stojnico, na kateri bo do nedelje potekal animacijski program in poslovno stičišče, namenjeno formalnemu in neformalnemu mreženju. V neposredni bližini stojnice je na ogled tudi razstava direktorata za lesarstvo z naslovom Čar lesa.

Kot je ob odprtju stojnice povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, je ministrstvo na stojnici prisotno v številni zasedbi. Njihov namen je biti bližje podjetjem, ki potrebujejo njihove nasvete o konkretnih poslovnih izzivih.