Minister za javno upravo Boris Koprivnikar in ministrica za kohezijo Alenka Smerkolj se bosta udeležila letnega zasedanja Sveta OECD

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se bo udeležil letnega zasedanja Sveta OECD z naslovom »Povečanje nivoja produktivnosti za vključujočo rast«. Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) med 31. majem in 2. junijem 2016 organizira letno zasedanje Sveta OECD na ministrski ravni z naslovom »Povečanje nivoja produktivnosti za vključujočo rast«. Letošnjemu zasedanju predsedujejo Čile, podpredsedujejo pa Finska, Madžarska in Japonska.

Delegacijo Republike Slovenije bo vodila ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.  Oba ministra bosta sodelovala v več tematskih razpravah. V prvem delu ministrskega srečanja, na razpravi glede dviga produktivnosti za vključujočo rast, bo minister Boris Koprivnikar predstavil stališče glede zagotavljanja ustreznega okolja za dinamično in vključujoče gospodarstvo (regulatorna politika in konkurenčnost, finance in korporativno področje).

Minister Boris Koprivnikar se bo v svojem nagovoru o zagotavljanju ustreznega okolja za dinamično in vključujoče gospodarstvo osredotočil na projekte za odpravo administrativnih ovir in izboljšanje poslovnega okolja, ki jih Slovenija pospešeno izvaja. V svojem nastopu bo med drugim predstavil koncept Enotna poslovna točka, v okviru katerega uspešno deluje obstoječi poslovni portal e-VEM, kjer lahko podjetja in podjetniki opravijo elektronske storitve, ki so povezane z ustanovitvijo podjetja, s čimer letno prihranimo okrog 10 milijonov evrov.

V zadnji fazi je dokončanje poslovnega portala Slovenia Business Point, ki bo od leta 2017 dalje omogočal izvedbo vseh čezmejnih elektronskih postopkov in ustanovitev podjetja v Sloveniji iz tujine. Minister bo predstavil tudi Enotno zbirko ukrepov za boljše zakonodajno in poslovno okolje na spletnem portalu STOP birokraciji, ki nudi uporabniku na enem mestu pregled vseh ukrepov in nadzor nad realizacijo ukrepov za boljše poslovno okolje. S ciljem izboljšanja procesa sprejemanja predpisov in presoje posledic predpisov na različnih področjih že v fazi priprave, je pripravljena aplikacija MOPED (modularno ogrodje za pripravo elektronskih dokumentov), kjer je za podjetja pomembna presoja učinkov predpisov na gospodarstvo (t.i. MSP test za mala in srednja podjetja).

Minister bo predstavil tudi aktivnosti s področja javnega naročanja, kjer popoln prehod na e-javna naročila za vse uporabnike načrtujemo v januarju 2018, medtem ko so e-računi v poslovanju z organi javne uprave obvezni od januarja 2015 dalje. Drugi dan zasedanja se bo minister Boris Koprivnikar skupaj s stalnim predstavnikom Republike Slovenije pri OECD veleposlanikom Iztokom Jarcem udeležil delovnega zajtrka, kjer bodo predstavniki članic OECD razpravljali o predlogih glede upravljanja organizacije.

V času obiska na OECD bodo člani slovenske delegacije izvedli številna bilateralna srečanja. Minister Koprivnikar se bo srečal z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio, direktorjem Direktorata za javno upravo in teritorialni razvoj Rolfom Alterjem, s katerim bosta pregledala aktivnosti Slovenije na področju izboljšanja učinkovitosti javne uprave in vodjem Enote za regulatorno politiko Nikolaiem Malyshevom, s katerim bosta ocenila dosedanje in prihodnje sodelovanje Slovenije in OECD na področju regulatorne politike.