Minister za infrastruktro dr. Gašperšič organiziral sestanek o prometni varnosti

Ob nedavnih prometnih nesrečah se je odzval tudi minister za infrastrukturo dr. Gašperšič, v smeri iskanja razlogov poslabšanja prometne varnosti v zadnjem mesecu, zato je sklical nujni sestanek, kjer so se predstavniki agencije za varnost v cestnem prometu, predstavniki Darsa in direkcije za infrastrukturo, skupaj z ministrom Gaperšičom in ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar zavzeli za več preventivnih in promocijskih ukrepov.

Na operativni ravni se bodo o ukrepih še pogovarjali, so pa vsi bili enotni, da slednje koordinira agencija za varnost prometa, preverilo se bo tudi, kaj je mogoče narediti na infrastrukturi. Sestanek je bil tako namenjen pregledu kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti, ki so navedeni tudi že v resoluciji s tega področja. Minister je dejal, da tečejo pogovori o možnih izboljšavah infrastrukture na mestih, kjer pogosteje prihaja do prometnih nesreč. Med drugim bodo preverili možnost uvedbe odstavnih niš, pogovarjali so se tudi o ukrepih za večjo vidljivost avtocestnih priključkov, kar bi preprečilo vožnjo v napačno smer. Prav tako so govorili o možnih izboljšavah predpisov s področja preventive kot je uporaba čelade tudi za vožnjo na kolesih s pomožnim motorjem z omejitvijo hitrosti do 25 kilometrov na uro in uvedba represivnih ukrepov, med drugim tudi o uvedbi alkoholnih ključavnic.

Györkös Žnidarjeva je dejala, da je na slovenskih cestah letos umrlo 66 ljudi, lani v tem obdobju pa 54. Na te ugotovitve se je policija takoj odzvala, izvajajo številne aktivnosti. Med drugim je policijskim enotam naloženo, da opravijo analizo stanja in identificirajo vzroke prometnih nesreč ter predlagajo tudi dodatne ukrepe, prilagojene stanju na lokalni ravni. Svoje delo je po njenih besedah intenzivirala tudi specialna enota za nadzor prometa, minuli vikend je bil tako aktiviran tudi policijski helikopter. Ministrica se je strinjala s sklepom sestanka, da je v ospredju agencija za varnost prometa, ki igra ključno vlogo pri usmerjanju ukrepov na področju prometne varnosti.

Dejavnosti, ki trenutno potekajo je tako preiskovanje dejavnikov prometnih nesreč, pripravljajo se novi preventivno-izobraževalni filmi, veliko pozornost se namenja izboljševanju opreme v predorih, v 14 dneh pa na Darsu tudi pričakujejo študijo v zvezi z vožnjo v napačno smer. Na njeni podlagi bodo izvedli preventivne akcije in uredili prometno signalizacijo, da bi takšno vožnjo preprečili.