Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v intervjuju za STA pred Expom: »Sposobna podjetja bodo zagotovo izkoristila priložnosti«

“Slovenija je pripravljena na Expo v Milanu, tehnično in vsebinsko,” je v pogovoru za STA izpostavil Počivalšek. Država bo skušala biti gospodarstvu “dober starš” vseh šest mesecev, sposobna in tržno usmerjena podjetja pa bodo znala prepoznati in tudi izkoristiti priložnosti na svetovni razstavi.

“Odlična je tudi lokacija na samem razstavnem prostoru, na kateri smo ‘sosedje’ z Italijo, Švico, Avstrijo in Nemčijo.”

Država je pri prijavi na Expo za ta projekt namenila pet milijonov evrov. Počivalšek je kritičen tako “do tega zneska kot tudi do pristopa”. Njegova ekipa je sicer projekt prevzela v teku, prav tako že podpisane pogodbe. Ob tem pa mora ministrstvo znesek zagotoviti iz rednega proračuna, saj vlada te obveznosti pri pripravi proračuna ni posebej upoštevala. Bi se pa po njegovem zadeve dalo izpeljati drugače, če bi od vsega začetka natančno vedeli, kaj hočemo.

“Projekt bomo skušali izpeljati na maksimalno racionalen način.”

Vseeno je Slovenija v primerjavi s stroški naših sosedov oziroma tekmecev še vedno najracionalnejša. Odločila se je za predstavitev z lesenim paviljonom, ki simbolično predstavlja naše naravne zmožnosti.

 

Zdravko Pocivalsek STA 20150429

Foto: Anže Malovrh/STA

Oznake: