Minister Počivalšek: »Šesti paket ukrepov bo rešil stisko majhnih in srednjih podjetij.«

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je bila ta teden v ospredju priprava šestega protikoronskega paketa ukrepov. Minister Zdravko Počivalšek je v predstavil predloge ukrepov predstavnikom vseh gospodarskih krovnih organizacij in združenj, ki so pozdravili tesen dialog pri pripravi novih ukrepov in izpostavili najbolj pereča vprašanja gospodarskega sektorja v drugem valu epidemije.

Tesen dialog z gospodarstvom je nujen, če želimo pripraviti karseda ciljno usmerjene in učinkovite ukrepe, je poudaril minister. Potem ko so prvi paketi ukrepov uspešno zagotovili socialno stabilnost in ohranjanje delovnih mest, je zdaj pozornost usmerjena predvsem na podjetja, ki jih je novo zaprtje dejavnosti najbolj prizadelo. Predstavniki gospodarstva poročajo o veliki stiski, v kateri so se znašla podjetja ob drugem valu epidemije.

“Zelo dobro razumem stisko podjetnikov, saj izhajam iz gospodarstva in se zavedam, kaj zanje predstavlja sedanje že drugo zaprtje dejavnosti,” je izpostavil minister Počivalšek. “Zdaj je najbolj pomembno, da pomirimo predvsem majhna in srednja podjetja, ki nam morajo zaupati, da bomo s šestim paketom ukrepov največ pozornosti namenili ravno njihovim težavam.”

Šesti paket prinaša nekatere nove ukrepe, ki bodo odgovorili zlasti na problematiko pokrivanja fiksnih stroškov in znotraj teh tudi najemnin.

Minister je ob tem poudaril, da bodo vsi ukrepi, tako že doslej sprejeti, kot tudi novi iz šestega paketa, v prihodnje veljali za vsa podjetja ne glede na število zaposlenih, kar je bil v prvih paketih pogoj za koriščenje nekaterih pomoči. “Bistvena naloga vseh nas, vlade, gospodarstva in sindikatov, je v tej krizi ubraniti prav vsako delovno mesto,” zato oblikujem ukrepe, ki bodo to tudi omogočili.