Minister Počivalšek s poslanko Andrejo Potočnik na obisku v Tržiču

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek si je na povabilo poslanke SMC v Državnem zboru, Tržičanke Andreje Potočnik in župana Občine Tržič, mag. Boruta Sajovica, ogledal, kako bo občina uredila zemljišče, ki ga je Vlada Republike Slovenije sredi lanskega decembra – s pogodbo, ki sta jo sklenila minister Počivalšek in župan – brezplačno predala občini v last.

S tem so Tržičanke in Tržičani še korak bližje do nove kolesarske steze in novih pešpoti. Vlada je namreč s Pogodbo o brezplačnem prenosu državnega premoženja uradno omogočila Občini Tržič, da pridobi zemljišča, kjer bo lahko uredila kolesarsko stezo ter pešpoti na trasi nekdanje železniške proge od Križev do Žiganje vasi.

Vlada Republike Slovenije, ki jo je danes zastopal minister Počivalšek, pa s tem omogoča tudi, da se lahko uredi rezervna struga z izlivom v potok Draga, s čimer se bo pomembno izboljšala poplavna varnost naselij Križe, Sebenje in Žiganja vas.

Kolesarstvo je pomembno za celotno drzavo – če pogledamo v sosednjo Avstrijo, lahko tam s kolesom prevoziš celotno državo, ob tem poudarja minister Počivalšek.

Novo kolesarsko pot bo uporabljala tudi poslanka Potočnik, sama navdupena kolesarka. “Vesela sem, da bo kolesarjenje v občini Tržič odslej bolj varno in prijetno. Na ta način bomo še bolj povezani z ostalimi občinami,” poudarja poslanka.

Župan je ministra in poslanko ob obisku Tržica odpeljal, med drugim tudi na ogled zapuščenih objektov nekdanjega podjetja BPT Tržič. Vse tri pa so tudi gostili v družinskem podjetju Migi, ki proizvaja zahtevno ortopedsko obutev, ki jo prodaja v petih evropskih državah in na Japonskem.

Direktor podjetja Miha Gros je ministru ob tem izdal, da je kot podjetnik pripravljen kandidirati za nakup enega od objektov nekdanje tovarne Peko v središču Tržiča – Kozinove stavbe. “Kot ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo me izjemno veseli, da si gospod Gros želi proizvodnjo razširiti prav v prostorih nekdanjega, legendarnega Peka. Upam, da mu bo to tudi uspelo. S tem bo nedvomno na nek način tudi oživil tradicijo, po katerih je Tržič dolga leta slovel po vsem svetu. Podjetje gospoda Gros sicer že zdaj zaposluje nekaj nekdanjih zaposlenih Peka, tako da ta del Pekove tradicije mu je že uspelo oživiti.
Vsekakor pa bi, v primeru, da pride do ponovnega zagona čevljarske proizvodnje v Pekovi zgradbi, čevlji od tam ponovno romali po celem svetu – izdelki podjetja Migi so namreč že dostopni kupcem v vsaj petih evropskih državah in celo na Japonskem. Zato sem resnično ponosen, da si želi gospod Gros izdelke na svetovni trg pošiljati ravno iz nekdanje Pekove proizvodnje,” poudarja minister.