Minister Počivalšek predstavil “potrpežljiva posojila” za mala in srednja podjetja

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na Kopah predstavil nov finančni inštrument za mala in srednja podjetja. Povedal je, da glede na to, da so mala in srednja podjetja steber gospodarstva in zato velikega pomena, so pripravili ta inštrument, ki je drugačen od drugih posojil, vzpostavili so ga z namenom, da podjetja z zdravim jedrom rastejo naprej s pomočjo posojila.

“Sem izredno vesel, da smo danes tu na Kopah priča velikemu obisku podjetnikov, ki so že v programu potrpežljivih posojil, pa še tistih, ki na ta program čakajo. Naša odločitev, da pomembnem del sredstev namenimo za potrpežljiva posojila, se je izkazala za pravilno, ker ocenjujemo da je potrebno narediti vse, da se tista podjetja, ki imajo zdrava proizvodnja jedra, ohranijo in se omogoči rast, razvoj, pa tudi financiranje,” je izpostavil minister.

“Vlada se zaveda, da Slovenija živi od gospodarstva in da je potrebno poleg ukrepov, ki se že izvajajo, narediti veliko na področju delovne zakonodaje in fleksibilnosti delovno pravne zakonodaje. Glede na izsledke raziskav po svetu je stopnja brezposelnosti nižja v državah, ki imajo to področje zakonodaje urejeno. Ministrstvo za gospodarstvo in vlada se zavedata potrebnih sprememb in bomo še v prihodnje delali na njih,” je dejal.

Odgovornost je na obeh straneh velika, tako SID banke kot tistih, ki kandidirajo za sredstva, saj je potrebno sredstva vrniti, torej je potreben odgovoren pristop na obeh straneh. To posojilo je dobilo 32 podjetij, cilj za letos je 100. Udeležence je pozval, da podajo mnenje ali kaj vprašajo, saj bo inštrument uspešen tudi z njihovo pomočjo.

Podjetnikom je minister zaželel uspešno delo naprej, “bodite drugačni, inovativni in ‘rinite’ v razvoj.”

Predsednik uprave SID banke Sibil Svilan se je zahvalil ministru Počivalšku, da je oblikoval in podprl to obliko finančnega posojila, ki se tudi imenuje potrpežljivo posojilo.

Na predstavitvi sta bila prisotna tudi poslanca SMC Ivan Škodnik in Anton Danilo Ranc, katerima se je javno zahvalil tudi predsednik uprave SID banke in poudaril, da je pomembno, da se tudi poslanci seznanijo s stanjem gospodarstva na terenu.