Minister Počivalšek: Naši vesoljski industriji se s podpisom pridružitvenega sporazuma z ESA odpirajo vrata za vstop na globalne trge

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in generalni direktor agencije ESA Johann-Dietrich Woerner sta med uradno slovesnostjo na sedežu agencije ESA v Parizu podpisala pridružitveni sporazum, ki ga je Slovenija sklenila z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA). Sporazum bo slovenskim strokovnjakom omogočil sodelovanje pri izbirnih programih agencije ESA, slovenski delegati pa se bodo pridružili pomembnim podrejenim organom agencije ESA. Slovenija bo tako dobila dostop do storitev in prostorov agencije ESA za namene izvajanja nacionalnih vesoljskih projektov.

»Slovenija je s tem vse bližje svojemu cilju: to je, da postane tudi polnopravna članica Evropske vesoljske agencije. Kaj to pravzaprav pomeni? To pomeni, da se danes številnim slovenskim podjetjem odpirajo nove možnosti. Odslej se bodo naša podjetja tako imenovane vesoljske industrije lahko tesno poslovno povezovala z najpomembnejšimi podjetji v tej panogi – ne le v Evropi, temveč po vsem svetu. Ta trenutek je v Sloveniji približno 40 podjetij, ki se ukvarjajo z visoko tehnologijo ter še nekaj institucij, ki so močno zainteresirane za članstvo Slovenije znotraj ESE,« je ob podpisu sporazuma poudaril minister Počivalšek.

Tudi poslanka Andreja Potočnik, predsednica Odbora za gospodarstvo v državnem zboru pozdravlja podpis sporazuma: “V Sloveniji imamo kar nekaj podjetij, ki so na različne načine povezani z vesoljsko tehnologijo in raziskavami. Prepričana sem, da bodo s tem omogočene še dodatne poslovne priložnosti na svetovni ravni. To je tudi eden izmed pomembnih korakov, da postanemo polnopravna članica ESA.”

V letih sodelovanja je ESA podprla in sodelovala pri številnih konferencah in delavnicah s področja vesoljske znanosti v Sloveniji. V sodelovanju z Univerzo v Mariboru in Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so organizirali že šesto usposabljanje o radarskem daljinskem zaznavanju, ki je potekalo od 7. do 11. septembra 2015 v Mariboru. 23. marca letos so v Ljubljani organizirali informativni dan agencije ESA, 8. junija pa delavnico o opazovanju Zemlje. Oba dogodka sta bila namenjena prepoznavanju možnosti sodelovanja Slovenije z Evropsko vesoljsko agencijo na področju opazovanja Zemlje.

Institucionalni predstavnik za področje raziskovanja vesolja v Sloveniji je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Država je dejavna na področju raziskovanja, tehnološkega razvoja in inovacij ter se ponaša z dolgoletno tradicijo v astronomiji in vesoljski znanosti. Slovenija bo postala pridružena članica agencije ESA po ratifikaciji pridružitvenega sporazuma. Zadnja pridružena članica agencije ESA je bila Finska leta 1986.