Minister Počivalšek s poslancem Shakerjem na obisku v Domžalah, kjer se je seznanil z lokalno gospodarsko situacijo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes obiskal Domžale, kjer se je srečal z županom Tonijem Dragarjem, nato pa obiskal družbo Helios. Spremljal ga je poslanec SMC Kamal Izidor Shaker, ki je skupaj z LO Domžale tudi podal pobudo za obisk, katerega namen je bil seznanitev z gospodarsko situacijo v Občini Domžale. “Največ časa smo namenili pogovoru o ustvarjanju pogojev za to, da se podjetniki lahko odločajo za investicije na tem območju. Želimo se namreč seznaniti z ovirami, ki so na poti vsem podjetnim pobudam. Na tak način bomo kot vlada in kot ministrstvo lahko odpravljali ovire in pomagali izboljšati poslovno okolje, da se bodo nekatere investicije na tem območju bolje in laže izvedle,« je po srečanju povedal minister Počivalšek.

Vodstvo družbe Helios je ministru predstavilo poslovanje podjetja in svoje načrte. Minister si je ogledal tudi razvojni center in del proizvodnje. Izrazil je veselje, da je terenski del svojega dela v novem letu začel v tako uspešni firmi, kot je Helios. »Danes sem se v Heliosu samo še prepričal v to, kar sem vedel, da je Helios uspešna družba. Največji vtis ob vsem, kar sem slišal in videl, pa je to, da je 30 odstotkov realizacije ustvarjene na področju produktov, ki so bili razviti v zadnjih treh letih. Se pravi, da je to podjetje, ki gleda naprej, ki ogromno vlaga v raziskave in razvoj. Te so temelj za to, da se zgodba Heliosa uspešno odvija naprej,« je dejal Počivalšek.

Povedal je tudi, da se je z gostitelji pogovarjal o tem, kako izboljšati konkurenčnost slovenskega gospodarstva in znotraj tega tudi za Helios. »Slovenija živi 75 odstotkov od izvoznega gospodarstva. Izvozniki igrajo po pravilih, ki veljajo na svetovnem trgu. Zato moramo mi kot država podobnim, izvoznikom in ne nazadnje vsemu gospodarstvu ustvariti pogoje, ki bodo bolj konkurenčni, kot so zdaj. In to so tri že večkrat omenjene točke: odpravljanje administrativnih ovir, znižanje stroška delovne sile na strani države in sprememba delovno-pravne zakonodaja v smeri večje fleksibilnosti,” je zaključil minister.

Poslanec Shaker je dejal, da so tovrstni obiski ministrov na terenu koristni, saj se tako iz prve roke seznanijo, kakšno je stanje in vidijo, kako dela gospodarstvo v povezavi z lokalno skupnostjo. “Poleg tega pa je nujno, da se iz lokalne ravni prenašajo dobre prakse na nacionalno in mednarodno raven. Predvsem je pomembno v prihodnje razmišljati tudi o poenostavitvi prostorske zakonodaje in vzpostaviti ugodno poslovno okolje za tuje in domače investitorje,” je zaključil Shaker.