Minister Počivalšek: Slovenija mora urediti vprašanje platforme Airbnb, saj to od nas zahteva povpraševanje turistov na trgu

Poslanec Marko Ferluga si prizadeva za ureditev problematike oddajanja nastanitev prek platforme Airbnb, zato je na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška naslovil poslansko vprašanje o poteku ureditve tega vprašanja.

Poslanec Ferluga je v svojem poslanskem vprašanju izpostavil, da je »kratkoročno oddajanje sob turistom je del širšega pojava delitvene ekonomije, ki se kot požar širi po vsem svetu, Slovenija v tem ni nobena izjema. Zgodba s kratkoročnim oddajanjem sob je po mojem mnenju win-win situacija za vse vpletene: za turiste, za najemodajalce, za lokalne skupnosti, za razvoj turizma in tudi za proračun. Pogoj, da ta projekt pri nas uspe, je zdrava mera pričakovanj vseh vpletenih – tako države glede davkov in birokracije, kot najemodajalcev in uporabnikov storitev glede zakonskih okvirov«. Poslanec Ferluga je pohvalil vzpostavitev delovne medresorske skupine, ki se je sestala že osemkrat in pripravila nabor ukrepov za razrešitev tega vprašanja, a meni, da bi morali pohiteti in to področje urediti čim prej. Zanimalo ga je še, kako lahko poslanci pripomorejo k razrešitvi nastavitev prek Airbnb.

Ferluga inu Pocivalsek

Minister Zdravko Počivalšek je v svojem odgovoru povedal, da je medresorska delovna skupina pripravila nabor ukrepov in zaključila s svojim delom. Njihovi predlogi čakajo na obravnavo na Vladi RS. Minister se je zavezal, da bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo nabor ukrepov, ki spadajo na njihovo področje, izpeljalo. Minister upa, da bodo lahko različni resorji uskladili predlagane ukrepe in jih tudi sprejeli, saj to od Slovenije zahteva povpraševanje turistov na trgu. Če želimo ohraniti samo konkurenčnost Slovenije na trgu, potem se bomo morali novi ekonomski paradigmi prilagoditi tudi v Sloveniji, sicer bodo turisti odšli drugam, še poudarja minister Počivalšek in dodaja, da si pred razvojem digitalnih platform Slovenija ne more zatiskati oči.