Minister Klemenčič napovedal uvedbo preizkusnega mandata za sodnike ter umik imenovanja sodnikov iz parlamenta

Pravosodni minister Goran Klemenčič je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv povedal, da ga na ministrstvu čaka kopica dela, zato bo vztrajal do konca. Med spremembami na področju pravosodja je napovedal uvedbo preizkusnega mandata za sodnike ter umik imenovanja sodnikov iz parlamenta. Ta sprememba mora po njegovih besedah iti z roko v roko v krepitvijo preglednosti, odgovornosti in kakovosti v pravosodju. Glede preizkusnega mandata sodnikov pa je dejal, da mora biti ta sistem domišljen, politika pa iz njega izločena. “Ne moreta o tem, kdo je opravil preizkusni mandat, odločati poslanec Gorenak ali pa minister Klemenčič.”

O obsežni prenovi kazenske zakonodaje, predvsem zakona o kazenskem postopku, pravi, da bo zadovoljen, če bo do konca njegovega mandata vsaj sprejeta.

Glede zakonodaje, ki bi omogočila boljše delo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Klemenčič ni optimist, saj ga skrbi, kaj se bo z njo dogajalo na vladi in v DZ, saj obstaja cel kup različnih pogledov na KPK. Ta po njegovih besedah nikoli ni zaživela v celoti tako, kot bi morala – kot institucija pravne države. “Vedno se je govorilo o Kosovi, Klemenčičevi ali Štefanečevi komisiji. Kar me še dodatno moti, ker nisem prav navdušen, da sem v tej druščini,” je še dejal.

Za zaplet glede nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja po Klemenčičevem mnenju nista odgovorna sedanje vodstvo policije ali notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Interpelacija, ki so jo zoper njo vložili v SDS, je tako “politična pasja bombica”, je dejal Klemenčič, ki za zaplet krivi sistem, po katerem Slovenija nima ločene nacionalne baze tiralic, bolje pa je treba urediti tudi posredovanje informacij med policijo in zunanjim ministrstvom v primeru oseb z diplomatskim statusom.

O delovanju vlade in koalicije je povedal, da trenja med koalicijskimi strankami v javnosti izgledajo bistveno večja, kot jih je mogoče zaznati na sejah vlade. “Že v času Pahorjeve vlade sem opazil, da to, kar se je dogajalo v vladni sobi, ni imelo dosti skupnega s tistim, kar so predsedniki koalicijskih strank nato povedali na pločniku pred vladno palačo,” je še dejal Klemenčič.

Preberite celoten intervju na spletni strani Dnevnika.

 

Foto: Jaka Gasar/Dnevnik