Minister dr. Miro Cerar: Arbitražna razsodba je dokončna in veljavna

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je v današnjem odzivu na odločitev generalnega pravobranilca sodišča EU v Luksemburgu poudaril, da je arbitražna razsodba dokončna in veljavna. Tožba Slovenije pred Sodiščem EU se ne nanaša neposredno na mednarodno zavezujočo razsodbo arbitražnega sodišča o meji, temveč se nanaša na hrvaško kršitev prava Evropske unije.

Minister dr. Cerar je uvodoma spomnil, da je meja med Slovenijo in Hrvaško prvič v zgodovini Slovenije določena. Določilo jo je 5 vrhunskih mednarodnih pravnikov, k izvršitvi odločitve je državi javno pozval tudi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Sodišče EU ni vezano na mnenje generalnega pravobranilca in to zanj ni zavezujoče. Gre za enega od korakov v postopku, ki teče pred sodiščem. Sodišče zdaj začenja posvetovanje o zadevi; verjamemo, da bo prisluhnilo našim pravnim argumentom in ne bo sledilo mnenju pravobranilca. Če bo Sodišče EU odločilo, da je tožba Slovenije dopustna, se bo postopek nadaljeval z vsebinsko opredelitvijo Hrvaške.

Slovenija kot država, ki spoštuje vladavino prava in sodbe mednarodnih sodišč, je s sprejemom zakonodaje izvedla ukrepe za uveljavitev arbitražne razsodbe. Hrvaška mora to svojo obveznost še izvršiti.

Dr. Cerar je ob tem še poudaril: “Slovenija mora v postopku nastopati samozavestno, politika in nacija morata biti enotni! Če ne bomo enotni bomo škodovali interesom države, vladavine prava in evropske skupnosti.” Izjavo ministra si lahko ogledate TUKAJ.