Minister dr. Gašperšič: Verjamem, da bo na referendumu zmagal glas za

Predsednik vlade dr. Miro Cerar, minister dr. Peter Gašperšič in državni sekretar Jure Leben so si danes skupaj preostalimi predstavniki vlade, medijev, stroke, Slovenskih železnic, Direkcije RS za infrastrukturo in DRI, nekaterih poslank in poslancev, ogledali gradnjo 1,2 kilometra dolgega izvlečnega tira, ki predstavlja začetek gradnje drugega tira. Prvi del ogleda se je začel pred železniško postajo Divača, sledila je vožnja z vlakom do Kopra, sledil je ogled v spremstvu nadzornega inženirja, dogodek pa se je zaokrožil z ogledom zaključka izvlečnega tira, kjer se bo nadaljeval drugi tir. Eden izmed ciljev dogodka je bil tudi realen prikaz zahtevnosti izgradnje enega najpomembnejših geostrateških projektov doslej.

Predsednik vlade je poudaril, da gre pri projektu drugega tira tudi za nova delovna mesta in predvsem tudi priložnost, “da se zasidramo na svetovnem logističnem zemljevidu”. Dejal je, da je prepričan, da mora Slovenija izkoristiti svojo odlično geostrateško lego in postati okno v svet za celo Srednjo Evropo in širše: “Verjamem, da se bomo povezali, stopili skupaj, da bo prevladal razum in da bomo večinsko na referendumu oddali glas za razvoj in za Slovenijo.”

Minister dr. Peter Gašperšič je potrdil besede premierja in dodal, da je pri projektu drugega tira ključno, da se zagotovi razvoj Luke Koper, Slovenskih železnic, logistike in gospodarstva. Spomnil je, da smo za projekt dobili široko podporo: Evropske komisije, Evropske investicijske banke in zalednih držav: “Verjamem, da bo na referendumu zmagal glas za.” Minister je poudaril razvojni vidik drugega tira in upanje, da bodo državljanke in državljani videli, da je projekt dobro pripravljen, in da je država pripravila finančno konstrukcijo, ki najmanj bremeni davkoplačevalce.

Državni sekretar Jure Leben je v nadaljevanju najavil, da je danes javno objavljen razpis za pripravljalna dela za drugi tir, kar je le eden od korakov na poti do jasnega cilja, ki je čimprejšnja gradnja drugega tira. Pojasnil je da je razpis objavljen na spletni strani Direkcije RS za infrastrukturo, prav tako na portalu e-naročanje in portalu Evropske komisije za javna naročila (TED). Ocenjena vrednost del znaša skoraj 20 milijonov evrov: “Projekt drugega tira se torej že odvija.” V razpisu za pripravljalna dela je tudi klavzula, da del ne bo, če zakon pade. S tem izgubimo 44,3 milijonov evrov že dodeljenih evropskih sredstev in še vse druge možnosti črpanja evropskih sredstev.

Dela na izvlečnem tiru bodo zaključena predvidoma v oktobru, tir pa naj bi predali v uporabo novembra. Gradnja izvlečnega tira sicer predstavlja prvo fazo projekta sanacije ozkega grla na železniški progi Divača-Koper. V tej fazi je poleg samega tira predvidena še izgradnja šestih novih kretnic in kretniških zvez, dveh podvozov in mostu čez Rižano. Projekt izvaja konzorcij družb Kolektor Koling, CGP in CPG, vrednost vseh del pa znaša 5,9 milijona evrov.

Vir: MZI (http://www.mzi.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/771/8821/)