Minister dr. Gašperšič ob 160-letnici Južne železnice: Železnica je temelj trajnostnega razvoja

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič se je včeraj z evropsko komisarko za promet mag. Violeto Bulc udeležil slovesnosti ob 160-letnici Južne železnice, ki je potekala na železniški postaji v Borovnici. Včeraj tako mineva 160 let, odkar je z Dunaja v Trst pripeljal prvi vlak.

“Tudi projekti, ki jih danes izvajamo na slovenskih železnicah prinašajo pozitivne učinke tako gospodarstvu ko prebivalcem celotne Slovenije ter ostalim uporabnikom železniških prevozov,” je vzporednice potegnil minister in dodal, da je posodobitev železniškega omrežja eden izmed naših najpomembnejših nacionalnih projektov, saj “želimo povečati prepustnost prog in izboljšati pogoje za prevoz potnikov in tovora”.

Spomnil je, da smo v zadnjih petih letih s pomočjo sredstev Kohezijskega sklada zagotovili modernizacijo in nadgradnjo naših prog: “V gradnjo in obnovo železniške infrastrukture smo v pretekli finančni perspektivi že vložili 900 milijonov evrov, v tekoči pa načrtujemo še za dve milijardi projektov.”

Minister je kot prednostni projekt te vlade izpostavil drugi tir, za katerega smo že pridobili gradbeno dovoljenje: “Z izgradnjo izvlečnega tira smo naredili prvi korak k izgradnji te nove proge.” Dejal je tudi, da bomo nadaljevali z modernizacijo železniške infrastrukture na vseh koridorskih povezavah in kot pomembne izpostavil projekte modernizacije prog Zidani Most-Celje, Maribor-Šentilj ter vozlišče Pragersko.

Več:

http://www.mzi.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/771/8811/