Minister dr. Cerar po sestanku s predstavniki Mladinskega sveta Slovenije: ” Skupaj bomo razvijali prihodnost za vse nas”

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes sestal s predstavniki Mladinskega sveta Slovenije. Na sestanku so se poleg sodelovanja med MZZ in MSS dotaknili tudi tem, kot so aktivno državljanstvo, izobraževanje mladih in pomen preprečevanja širjenja dezinformacij (t.i. fake news). Govora je bilo o institutu slovenskega mladinskega delegata pri OZN, aktivnostih na področju mladih v regiji Zahodnega Balkana, pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU ter o Blejskem strateškem forumu. Sestanka sta se poleg predsednice Mladinskega sveta Anje Fortuna, udeležila še generalni sekretar Martin Nahtigal in Jasmina Opec Voroš.

Minister je uvodoma dejal, da mladi razpolagajo s talenti, ki jih potrebujemo za našo prihodnost, in sicer s talenti v naravoslovnih ali družbenih znanostih, podjetništvu itd. Izpostavil je pomen aktivnega državljanstva mladih, tudi v luči majskih volitev v Evropski parlament. V tem času je aktualno vprašanje soočanja s pojavom dezinformacij (fake news) in vplivu le teh na demokratične procese. Sodelujoči so se strinjali, da bodo pri tem izzivu pomembno vlogo odigrali predvsem mladi, ki so jim sodobne tehnologije blizu in zato najbolje poznajo njihove pasti.

Minister je vodstvu MSS predstavil projekt približevanja diplomatskega poklica dijakinjam, katerega pobudnica je državna sekretarka Simona Leskovar. Namen projekta je dodatno spodbuditi zanimanje za mednarodne odnose in diplomatsko kariero pri mladih. Državna sekretarka bo pri izvedbi projekta sodelovala z aktualnimi slovenskimi veleposlanicami in tujimi veleposlanicami, akreditiranimi v Sloveniji. Dogovorjeno je bilo, da se v projektu aktivno angažiranju tudi predstavniki MSS.

Minister je izpostavil nadaljnjo podporo institutu slovenskega mladinskega delegata pri OZN. Večletna izkušnja tega instituta kaže, da gre za enega najboljših primerov sodelovanja med MZZ in MSS. Z izbiro kvalitetnih predstavnikov se je krepil ugled Slovenije v okviru tega instituta in zavedanje širše javnosti, da je Slovenija država, ki omogoča prostor za vključevanje mladih tudi na mednarodni ravni. MZZ pozdravlja nadaljnjo aktivno udeležbo predstavnikov MSS na Blejskem strateškem forumu za mlade.

Kot pobudnica Pozitivne agende za mlade na Zahodnem Balkanu, v okviru katere je ustanovljeni Regionalni urad za sodelovanje mladih(RYCO) v regiji Zahodnega Balkana,  Slovenija še naprej izpostavlja pomen mladih za prihodnost regije. Vloga in sodelovanje mladih bo ključno tudi pri obravnavi varnostnih vprašanj in transatlantskega povezovanja.

V okviru razprave o pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU je minister pozdravil proaktivno vlogo MSS in njihov predlog o posebnem dogodku na temo mladih, ki bi ga bilo smiselno vključiti v aktualno razpravo glede priprav na predsedovanje.

Ob koncu se je dr. Cerar mladim zahvalil za podane predloge in ideje ter dejal: “Še naprej bomo gradili na teh talentih in razvijali prihodnost za vse nas, skupaj, z roko v roki.” Predsednica MSS Anja Fortuna pa se je ministru zahvalila za hitro odzivnost in ponujeno roko sodelovanja. Kot je dejala, je bil današnji sestanek dobra osnova za okrepljeno sodelovanje na področju aktivnosti mladih v mednarodnem prostoru.

Izjava po sestanku z MSS

#Mladi imajo s talente, ki jih potrebujemo za našo prihodnost. Vesel sem, da smo se danes z MSS – Mladinski svet Slovenije dogovorili za okrepljeno sodelovanje pri institutu mladinskega delegata pri United Nations, izobraževanja in aktivnega državljanstva mladih ter soočanju s #fakenews. Še naprej bomo gradili na teh talentih in razvijali prihodnost za vse nas, skupaj, z roko v roki. #sodelovanjeVeč: https://bit.ly/2VSjGIdSlovenian Ministry of Foreign Affairs / Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Objavil/a Dr. Miro Cerar dne Torek, 15. januar 2019