Ministrica Milojka Kolar Celarc za Večer: Z vsakim dnem je že bolje

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v pogovoru za prilogo Večera V Soboto poudarila, da je slovensko zdravstvo najmanj v zlati sredini ali celo v vrhu držav EU. V daljšem intervjuju je pojasnjevala stališča do vrste aktualnih zadev: o zavezanosti javnemu zdravstvu, solidarnosti, reformi zdravstva, ki se je že začela, interesih in prostovoljnih zavarovalnicah, položaju in plačah zdravnikov, dolgotrajni oskrbi na domu, dežurni službi, napovedi stavke sindikata Fides, omejevanju zaposlovanja v javnem sektorju, dogajanju na otroški srčni kirurgiji in o posledicah primera Radan, ter odgovarjala na vprašanja bralk in bralcev časnika Večer.

Na ministrstvu so pripravili Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025, ki je pogoj za črpanje evropskih sredstev, pridobila pa je tudi 30% več sredstev za zdravstveni resor in zato lahko podpisala nadaljevanje gradnje ljubljanske urgence.

Reforma zdravstva že poteka, je znova poudarila ministrica Kolar Celarc. Oktobra bodo po vsej Sloveniji uvedli e-recept, prvega januarja 2016 pa bo e-napotnica zamenjala papirnato, zato bodo čakalne vrste krajše, naročanje pa bolj pregledno. Mnogi so namreč preskakovali vrste in se naročali pri več specialistih hkrati. Ministrica je spomnila, da bo zaživela nova organizacija Nujne medicinske pomoči, jeseni pa bo predstavila še zakonodajne spremembe za podeljevanje koncesij, do konca leta pa še o lekarniški dejavnosti in enega najpomembnejših zakonov, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Večjih sprememb v slovenskem zdravstvu ni že od leta 1992, zato jih mora država izpeljat zaradi nas samih, ne zaradi navodil iz Bruslja. “Lobijev in interesnih skupin se ne bojim,” je znova poudarila in spomnila, da ima zdravstvena reforma podporo koalicije in da kot ministrica uživa polno podporo predsednika vlade.

Prostovoljne zavarovalnice vidijo priložnost, da se dopolnilno zavarovanje preoblikuje v obvezno za vse, opozarja ministrica, kar ni pravi koncept, saj se izgublja preveč javnega denarja. “Naš predlog temelji na javnem in finančno vzdržnem zdravstvenem sistemu, na dostopnosti, solidarnosti in zmanjševanju neenakosti v zdravstvu,” je poudarila. “Prizadevala si bom, da ministrstvo dobi več vpliva pri odločanju, kaj z zdravstvenim denarjem.”

Vlada se je s socialnim sporazumom zavezala, da v prihodnjih dveh letih ne bo dodatno obremenjevala gospodarstva, zato povišanje prispevkov ne pride v poštev. Finančni vir dodatnega denarja za zdravstvo, ki bo potreben, če želi Slovenija obdržati raven pravic iz obveznega zdravstvenega varstva, je v zavarovalnicah, ki so ustvarile velike dobičke, medtem ko je Zavod za zdravstveno zavarovanje varčeval, bolnišnice pa poslovale z izgubo.