Milijarde državne pomoči morajo priti do vseh, ki jih bo epidemija pahnila v stisko in negotovost 

Koronavirus je v zadnjih tednih gotovo najpogosteje izrečena besedna zveza tudi v državnem zboru. Naše delo je zaradi epidemije precej drugačno, kar je za okolje, v katerem sta temelj vsega sodelovanje in pogovor, včasih precejšen izziv, a poskušamo biti skrajno odgovorni in učinkoviti. 

Vlada je pohitela s pripravo zares obsežnega svežnja ukrepov za pomoč državljanom in gospodarstvu. Kljub razumljivi potrebi po pospeševanju zakonodajni postopkov, smo v državnem zboru svoje poslanstvo opravili tako, da nad sprejetimi zakoni ni niti sence postopkovnega dvoma. Ukrepi, ki smo jih sprejeli, so tako na dobri poti, da že zaživijo tudi v praksi. Sveženj zakonov, ki jih je pripravila vlada in smo jih poslanci spreminjali na tistih mestih, kjer niso bili najbolj domišljeni, ni popoln in tega se vsi zavedamo. Zato si v naši poslanski skupini prizadevamo, da bi v najkrajšem času obravnavali tudi drugi sveženj interventnih zakonov, ki jih je napovedala vlada. Naredili bomo vse, da bodo v njih zajete tiste skupine, ki so bile v prvem paketu pomoči nekoliko prezrte. Milijarde državne pomoči morajo priti do vseh, ki jih bo epidemija pahnila v socialno negotovost. 

Precej pa je bilo v minulem tednu govora o 104. členu t. i. mega korona zakona. V naši poslanski skupini smo vlado dovolj glasno opozarjali na to, da se s tem členom odmikamo od varovanja človekovih pravic in svoboščin. Mi verjamemo v odgovornost naših državljanov, to navsezadnje dokazuje tudi vsesplošno spoštovanje omejitev in priporočil, ki jim jih v želji po zajezitvi epidemije nalaga država. Zato od vlade tudi v prihodnje pričakujemo, da se bo posluževala ukrepov, ki najprej spodbujajo, šele nato omejujejo. Skupni koalicijski dogovor, sprejet na našo pobudo, je bil za nas mala zmaga. Ne v iskanju všečkov, pač pa v ohranitvi temeljev pravne države.

 

Foto: Matija Sušnik, Državni zbor