Mestni svetnik Dragan Matić: C0 in spoznanje župana Zorana Jankovića

“Ob predvčerajšnji slavnostni inavguraciji in včerajšnji proslavi v Kinu Šiška je novi/stari ljubljanski župan Zoran Janković napovedal, da bo izvajanje projekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja«, znano tudi kot kanal C0, izboljšano. Povedal je, da bodo pod cevmi, prek katerih bodo fekalije speljane nad zalogami pitne vode, speljali varovalno kanaleto.

Le-ta naj bi vodno zajetje za okrog 300.000 ljudi varovala pred morebitnimi izpusti fekalij. Veseli me, da so opozorila o močno pomanjkljivem in nevarnem načinu polaganja cevi, ki so prihajala s strani mnogih prebivalcev Ljubljane in okoljevarstvene organizacije Alpeadriagreen in na katero sem opozoril tudi sam v obdobju pred volitvami zdaj tudi pri gospodu Jankoviću končno vzbudila pozornost. Kljub prejšnjim županovim zagotovilom, da je projekt brezhiben, je torej tudi pri njem vendarle prevladalo spoznanje, da polaganje cevi kot se zdaj izvaja ni ustrezno. Gotovo bi bilo še bolje, ko bi župan razmislil o alternativni trasi, ki ne bi ogrožala podzemnih zalog iz katerih se že 130 let prebivalci Ljubljane oskrbujejo z vodo katere kvaliteta je v evropskem merilu vrhunska.

Verjamem, da bo Ministrstvo za okolje in prostor nadzorovalo izvedbo projekta in pazilo na to ali so novi varovalni ukrepi zadovoljivi. Tudi sam se bom kot mestni svetnik še naprej zavzemal za ničelno stopnjo ogrožanja pitne vode, ki je bogato nasledstvo naših prednikov, katerega moramo ohraniti za nas in naše potomce.”

– dr. Dragan Matić, mestni svetnik Mestne občine Ljubljana