Mednarodno sodelovanje SMC: Seminar na temo varnostnega sodelovanja in razvoja skupnih obrambnih zmogljivosti

1. septembra je v Talinu, Estonija, potekal seminar v organizaciji Evropskega liberalnega foruma (ELF – European Liberal Forum) in Fundacije Friedrich Neuman (Friedrich Naumann Stiftung), na temo mednarodnega varnostnega sodelovanja in razvoja skupnih obrambnih zmogljivosti na področju kibernetske varnosti z naslovom »Pooling and Sharing: Facing the Hybrid War and Terrorism by Developing Cyber Security Capabilities«. Na seminarju je v okviru mednarodnega delovanja SMC sodeloval vodja sekretariata SMC Iztok Štefanič, obramboslovec in strokovnjak na področju evro-atlantskega varnostnega sodelovanja.

Seminar je potekal v stavbi estonskega parlamenta, udeležence pa je na obisku v vladni palači sprejel tudi predsednik vlade Estonije Taavi Rõivas.

Udeleženci iz desetih evropskih držav so se seznanili z aktualnimi dogajanji na področju kibernetskega terorizma in hibridnega bojevanja, pri čemer je bil posebej izpostavljen pomen sodelovanja med državami, kot tudi med EU in zvezo NATO, saj se nobena država ne zmore sama uspešno spopasti s celotnim spektrom kibernetskih groženj. Povečana povezljivost je povzročila dodatne izzive za države in za EU, kot so npr. napadi z onemogočanjem dostopa (DOS napadi), gospodarsko vohunjenje, pa tudi resne grožnje za državna omrežja in kritično infrastrukturo. Dodatno je bila izpostavljena potreba po hitrem prilagajanju držav in Evropske unije na spreminjajoče se razmere na področju nekonvencionalnega hibridnega bojevanja, ki ga predstavljajo grožnje s strani ISIL in Ruske Federacije, katere še posebej čutijo baltske in bzhodnoevropske države.

Na podlagi ugotovitev seminarja bo pripravljeno priporočilo za stranko ALDE za razprave glede priprave nove Evropske varnostne strategije v Evropskem parlamentu (zadnja aktualna strategija je iz leta 2003).

V sklopu liberalnih seminarjev pa se je Tomi Bahorić, predstavnik odborov SMC za zunanjo politiko in varnost, udeležil tudi skupnega izobraževalnega in povezovalnega projekta »Academy of Liberal Future«, ki je prav tako potekal v prestolnici Estonije. Tema so bile predvsem varnostne razmere v Evropi, hibridnem vojskovanju in spletnem terorizmu ter migracijski politiki EU.