Mag. Lilijana Kozlovič: Z drugim tirom gre Slovenija na prvi tir!

Na sedežu Stranke modernega centra je potekala novinarska konferenca »Z DRUGIM TIROM GRE SLOVENIJA NA PRVI TIR!«, na kateri je uradna govornica stranke mag. Lilijana Kozlovič izpostavila pomembnost projekta za Primorsko, Slovenijo in za širšo regijo.

Mag. Kozlovič je v svoji izjavi uvodoma poudarila, da lahko »danes, skoraj tri leta od ustanovitve Stranke modernega centra, rečemo, da je projekt 2.tir, ki prehaja v sklepno fazo, odraz nove politike, novega načina delovanja v politiki in novih realnih projektov, v dobro ljudi, ki bodo Slovenijo popeljali v novo ero«. Dodala je, da se je »18 let politika – tako leve kot desne vlade – v prazno pogovarjala zgolj o trasi 2.tira«. A s prihodom SMC v slovensko politiko je v slabih dveh letih projekt pridobil pravnomočno gradbeno dovoljenje, začeli smo sodelovati z zalednimi državami, prijavili smo se na evropske razpise, začeli sodelovati z evropskimi institucijami in kot ključno, prejšnji teden na vladi smo dosegli soglasno podporo Zakonu o drugem tiru.

Zakon o drugem tiru na transparenten način ureja temeljna vprašanja glede financiranja 2.tira, opredeljuje gradnjo, upravljanje in gospodarjenje z drugim tirom in kot bistveno – zakon projekt opredeljuje kot mednarodni. Mag. Kozlovič ob tem opozarja, da »2.tir namreč ni samo projekt Primorske, ali projekt Luke Koper – gre za strateški projekt cele regije, ki ima multiplikativne učinke na celotno Evropo, predvsem pa dviguje konkurenčnost Luke Koper«.

Mag. Kozlovič je posebej poudarila, da »smo v SMC ponosni na našega državnega sekretarja, ministra in ekipo, ki je k sodelovanju privabila tudi zaledne države. Za SMC je bilo namreč sodelovanje z zalednimi državami vedno možno le s predpogojem: tako Luka Koper kot izgrajena infrastruktura ostajata v državni lasti, v slovenski lasti«.

Državljani smo 25 let nemočni gledali, kako politika na plečih davkoplačevalcev gradi velike infrastrukture projekte, zato smo se v SMC projekta 2.tir lotili popolnoma drugače, predvsem glede na način financiranja. Mag. Kozlovič je opozorila, da »2.tira ne bomo plačali slovenski davkoplačevalci, saj finančna konstrukcija 2.tira predvideva soudeležbo nepovratnih evropskih sredstev in vložek drugih držav EU«. Madžarska, Češka, Slovaška in Poljska so že izrazile namero o sodelovanju pri projektu. »Takšna močna zasedba ob trdni podpori in hkratnemu nadzoru institucij EU, zagotavlja trdnost, transparentnost in realnost tega velikega projekta, ki ima tako velik mednarodni pomen«, dodaja uradna govornica SMC.

Mag. Kozlovič je izpostavila, da »2. tir Slovenijo postavlja na evropski infrastrukturni zemljevid in Luko Koper pozicionira kot ključno evropsko okno v svet«.

»Ker se v SMC zavedamo, da gre za ključni projekt nacionalnega interesa, odgovorno vodimo dialog z vsemi deležniki«, dodaja mag. Kozlovič. SMC, na čelu z državnim sekretarjem Juretom Lebnom se je sestala tako s civilno iniciativo za drugi tir, s civilno iniciativo krajevne skupnosti Črni Kal, z Luko Koper, sodelujemo z sindikatom Luke Koper in s Slovenskimi železnicami. Ravno danes je tudi Gospodarska zbornica Slovenije objavila svojo podporo projektu.

Mag. Kozlovič je opozorila, da »kljub temu, da se določene interesne skupine borijo za status quo in so naš projekt 2.tir že označile za nov TEŠ6, vam v SMC zagotavljamo, da temu ni tako, saj imamo v SMC dovolj korupcije na račun davkoplačevalcev. 2.tir ni in ne bo novi Teš6«.

Projekt 2.tir prehaja v sklepno fazo, Vlada je zakon o drugem tiru poslala po nujnem postopku v Državni zbor. Apeliramo na vse poslanke kot poslance v Državnem zboru, kot tudi na javnost, da podpre projekt 2. tir in prizadevanja SMC za njegovo izgradnjo. Slovenija, regija in vsi mi si ga že predolgo zaslužimo.