Lokalni odbor SMC Maribor se je seznanil z aktualnimi razmerami begunske krize

Mestni svetnice in svetniki ter članice in člani Lokalnega odbora SMC Maribor so se seznanili z aktualnimi razmerami na področju begunske krize. Državni sekretar z ministrstva za notranje zadeve Andrej Špenga je izpostavil pomen lokalne skupnosti pri pomoči ljudem v stiski. Lokalna skupnost je zelo pomemben dejavnik pri uspešni pripravi, organizaciji in izvedbi pomoči osebam, ki potrebujejo zaščito.

Andrej Špenga je predstavil tokove oziroma smeri, v katerih se gibljejo begunci in kategorije statusov oseb ter postopek obravnave prosilcev za mednarodno zaščito. Poudaril je, da smo na prvi val beguncev pripravljeni. Posebno zahtevna kategorija tujcev bo tista, ki ne bo zaprosila za mednarodno zaščito in jih ne bo mogoče predati v postopek vračanja.

“Potrebno je zagotoviti ustrezno infrastrukturo za sprejemne centre in nastanitev, prevoz teh oseb do sprejemnih centrov in do nastanitvenih kapacitet, jim zagotoviti prehrano, obleko, obutev in druge nujne življenjske potrebščine, zdravstveno oskrbo, psihosocialno pomoč, prevajalce in kader, ki bo vodil vse postopke,” je pojasnil Špenga.