Lokalni odbor SMC Koper in Ankaran: Vsi se moramo zavedati strateškega pomena drugega tira za Slovenijo

SPOROČILO ZA JAVNOST GLEDE SKLICA 5. IZREDNE SEJE OBČINSKEGA SVETA
MESTNE OBČINE KOPER NA TEMO SEZNANITVE Z NOVIMI DEJSTVI GLEDE
IZGRADNJE ŽELEZNIŠKE POVEZAVE DIVAČA – KOPER
Izgradnja drugega tira Divača-Koper je za člane lokalnega odbora SMC Koper in Ankaran prioritetni projekt, katerega realizacija se je intenzivneje začela z vztrajnostjo obalnih poslancev (Marko Ferluga, mag. Liljana Kozlovič in Tilen Božič), ki so leta 2016, v sodelovanju z Vlado dr. Mira Cerarja, dejansko storili odločilne korake do pričetka gradnje.

Enotirna proga po predvideni trasi je bila sprejeta leta 2005 v času vlade Janeza Janše in ob soglasju Mestne občine Koper, kot udeleženke pri prostorskem načrtovanju.

Idejo in vizijo o potrebi po izgradnji dveh tirov sta predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar in minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič napovedala že ob izvedbi recenzije vrednosti projekta in še preden je prišlo do kritičnega požara na obstoječi progi in sicer na način, da se servisni tunel izgradi tako, da bo možno v njem narediti še drugi tir. Tako rešitev so vseskozi zagovarjali tudi obalni poslanci SMC in Lokalni odbor SMC Koper in Ankaran ter jo sedaj na operativni ravni uspešno in celovito udejanja državni sekretar Jure Leben.

Vlada in pristojno ministrstvo sta upoštevala spremenjene razmere v 12 letih z namenom, da bo projekt glede na današnje stanje optimalen. Kljub vključevanju deležnikov in zainteresirane javnosti, pa je zoper zakon sprožen postopek referenduma, ki projekt ogroža, zato iskreno obžalujemo zbiranje podpisov za referendum.

Občinski svet Mestne občine Koper je z izjemo svetnikov Stranke modernega centra, na izredni seji s sprejemom posebne deklaracije podprl referendum zoper Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper. V LO SMC Koper in Ankaran smo še vedno mnenja, da je bil sklic izredne seje izven pristojnosti občinskega sveta občine, predvsem pa je bil škodljiv njen zaključni sklep, zato nas veseli, da bo občinski svet danes preklical sprejeto deklaracijo. Po akceptiranju argumentov naše stranke in vlade, upamo, da bo tudi naknadno spoznanje župana Mestne občine Koper pripomoglo k umirjanju napadov na projekt in doseganju cilja, ki je cilj nas vseh. Vsi se moramo zavedati strateškega pomena drugega tira za Slovenijo, še posebej izjemnih gospodarskih koristi, ki jih bo imela prav Mestna občina Koper.

Svetniki LO SMC Koper in Ankaran zaradi zgoraj navedenega ne bomo glasovali.

Lepo pozdravljeni,
LO SMC Koper in Ankaran