Lokalni odbor Maribor organiziral predavanje o preventivi v boju proti raku dojk

Z namenom osveščanja širše javnosti so v Lokalnem odboru SMC Maribor 29. oktobra organizirali predavanje na temo preventive v boju proti raku dojk pod okriljem združenja Europa Donna. Prim. Mojca Senčar, dr. med in dr. Radka Tomšič – Demšar sta predstavili načine preventive in zbranim ponudili veliko praktičnega znanja. Prisotne je nagovoril tudi poslanec SMC Ivan Prelog in predsednik LO SMC Maribor Andrej Špenga. Oba sta poudarila, da je zdravje naša največja vrednota in da bo tudi v nadaljnje cilj povečanje ozaveščenosti javnosti na področju zdravja.

Senčarjeva je zbrane posebej opozorila, da ”če zatipate nekaj, lepo prosim, vztrajajte, da se sprememba preveri. Ve, ženske, poznate svoje telo!” Lokalni odbor Maribor se je posebej zahvalil vsem, ki so udeležili predavanja in na tak način izkazali skrb za svoje telo in zdravje. Pozdravljajo tudi delovanje združenja Europa Donna, saj so v oporo in pomoč tistim, ki to najbolj potrebujejo.

Rožnati oktober je sicer mesec boja proti raku dojk, v okviru katerega potekajo različne akcije osveščanja širše javnosti o tej bolezni. Rak dojk je najpogostejše obolenje žensk v razvitem svetu, možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno. Preventiva z rednimi pregledi ima pomembno vlogo, pa vendar je tudi ženska sama, tista, ki ima ključno vlogo pri odkrivanju raka dojk, saj s pravilnim in rednim samopregledovanjem dojk lahko pripomore veliko k zdravju svojega telesa. Nenazadnje rak dojk ni samo bolezen ženske, zareže se v njeno družino, bližino in širšo okolico”.