Novinarska konferenca SMC ob prvi obletnici državnozborskih volitev

Ob prvi obletnici državnozborskih volitev, kjer je SMC 13. julija lani zmagala s prepričljivo, več kot 34% podporo volivk in volivcev je na sedežu SMC potekala novinarska konferenca, na kateri so sodelovali predsednik SMC in premier dr. Miro Cerar, podpredsednik SMC in predsednik DZ dr. Milan Brglez, podpredsednica SMC in vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer ter generalni sekretar stranke dr. Erik Kopač. “V enem letu smo dvignili nivo politične kulture ter vzpostavili stabilnost, postavlja se tudi smer razvoja za prihodnja leta,” je ocenil Cerar in dodal, da je SMC spodbudila in zagnala strukturne spremembe, s katerimi bodo dosegli standard, ki ga želimo.

S predstavitvijo delovanja v prvem letu po volitvah je začel predsednik vlade in stranke SMC dr. Cerar, ki je izpostavil, da je vlada skupaj s poslansko skupino in koalicijo uspela izpeljati zakone, ki Sloveniji prinašajo stabilnost, pridobila dvotretjinsko večino pri sprejemanju fiskalnega pravila, v kar je SMC vložila veliko napora in prizadevanj. Izpostavil je tudi uravnoteženje javnih financ, s katerimi je treba “ravnati odgovorno” in ostale velike projekte ter reforme, ki se obetajo: “SMC nosi veliko odgovornost, saj ima večino v vladi in največjo poslansko skupino v parlamentu. Te odgovornosti se zavedamo,” je še dodal predsednik.

Predsednik DZ in podpredsednik SMC dr. Milan Brglez je govoril o prvem letu vodenja državnega zbora in o preseganju delitev med parlamentarno koalicijo in opozicijo: “V tem času smo se v državnem zboru že marsikaj naučili in začutili tudi možnost, da stopimo skupaj.”

O vlogi poslanske skupine in njenem vodenju ter  delu v državnem zboru je govorila vodja poslanske skupine SMC in podpredsednica SMC dr. Simona Kustec Lipicer, ki vidi poslansko skupino kot temeljni steber pri delovanju stranke: “Čeprav smo prišli v politično areno vsi novi, smo spoznali, da je to prej priložnost in prednost kot pa slabost, saj smo z drugačnim pogledom na politiko in reševanje težav prinesli drugačen pogled pri delovanju politike”. Kustec Lipicerjeva je še poudarila, da so v prvem letu delovanja v DZ obravnavali okoli 200 različnih zakonodajnih pobud, kar je primerljivo z drugimi mandati. So pa te zakonodajne aktivnosti po njenih besedah veliko bolj uravnoteženo razporejene po področjih.

Generalni sekretar SMC dr. Erik Kopač je v nadaljevanju predstavil delovanje stranka v zadnjem letu, kako se oblikuje njena struktura, delovanje na lokalnem nivoju, kjer je aktivnih že 60 odborov, izpostavil pa je tudi zgledno finančno poslovanje stranke, ki gradi na zagotovljenih prihodkih in ne na zadolževanju. Poudaril je tudi uspeh stranke na lanskih volitvah v občinske svete, kjer so dobili 308 svetnikov.

 

Video celotne konference

Preberite še SMC v prvem letu uspešno na čelu vlade