Zavod KSEVT za kulturalizacijo vesolja – edinstven projekt v svetovnem merilu

Zavod KSEVT (Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij) od svoje ustanovitve novembra 2010 razvija kot osrednji projekt kulturalizacijo vesolja, kar pomeni, da obstoječim vesoljskim programom dodaja umetniške in humanistične metodologije in prakse. Med nedavnim obiskom predstavnikov Evropske vesoljske agencije (ESA) v Sloveniji se je izkazalo, da se tudi ESA zanima za kulturalizacijo vesolja kot manjkajočo kategorijo v svoji strukturi, zato bosta KSEVT in ESA pri nekaterih projektih sodelovala že jeseni. Državna sekretarka ministrstva za gospodarstvo Margareta Guček Zakošek je za spletno stran SMC povedala: “Razmišljamo, da bomo septembrski obisk ESE in predstavitve projektov v okviru pridruženega članstva organizirali prav v Vitanju.”

Razmišljamo, da bomo septembrski obisk ESE in predstavitve projektov v okviru pridruženega članstva organizirali prav v Vitanju

V kraju Vitanje na skrajnem severnem robu Savinjske regije je namreč idejni vodja in gonilna sila projekta kulturalizacije vesolja umetnik Dragan Živadinov s svojimi najbližjimi sodelavci uspel zagotoviti podporo in sredstva za postavitev arhitekturno izjemno zanimivega objekta, ki je sedež KSEVT-a in hkrati poklon pionirju vesoljskih poletov Hermanu Potočniku Noordungu, ki po materi izhaja iz Vitanja.

KSEVT z objektom v Vitanju in programom služi kot nacionalno identifikacijsko orodje v umetnosti, znanosti, kulturi, izobraževanju, turizmu in zunanji politiki. Edinstvenost projektu KSEVT pripisuje tudi predsednik Odbora za kulturo v Državnem zboru in poslanec SMC dr. Dragan Matić: “Vsekakor je potrebno dati vse priznanje ekipi KSEVT, ki je nedvomno edinstven ne le v evropskem, pač pa tudi svetovnem merilu.” Dr. Dragan Matič izpostavlja, da priznanje zasluži tudi lokalna skupnost, da je prepoznala projekt oz. njegovo vrednost. Država mora aktivnosti spremljati in podpirati še naprej. “Ob ustreznem razvoju in primernem poslovanju, bi seveda tudi financiranje moralo postati sistemsko,” poudarja dr. Matić.

Tudi na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo podpirajo prizadevanja, da bi KSEVT s projektom kulturalizacije vesolja utrdil svojo prepoznavnost tudi kot del organigrama ESE: “Zavod bi v prihodnosti lahko pomenil stično in povezovalno točko med različnimi gospodarskimi in znanstvenimi institucijami tako v Slovenijii kot Evropi, zato razmišljamo, da bomo septembrski obisk ESE in predstavitve projektov v okviru pridruženega članstva organizirali prav tam,” je podrobneje povedala državna sekretarka Guček Zakošek. Več o zadnjem obisku predstavnikov ESA v Sloveniji lahko preberete TUKAJ.
KSEVT bo z  ESTEC centrom Evropske vesoljske agencije v Noordwijku, pa tudi z drugimi umetniškimi, kulturnimi in univerzitetnimi partnerji, še letos začel sodelovanje na področju kulturalizacije vesolja, kulturalizacije znanosti ter razvoja umetniške produkcije z vesoljsko tehnologijo. “Združujemo petdesetletno tradicijo elektronske in računalniške umetnosti ter dosežkov vesoljske tehnologije. Ta povezava je ključna, da bo človeštvo še naprej sposobno razumevati in razvijati svojo humanost v vedno bolj nečloveško tehnološko-kulturnem okolju,” pojasnjue direktor KSEVT-a Miha Turšič.
KSEVT bo z  ESTEC centrom Evropske vesoljske agencije v letu 2015 začel sodelovanje na področju kulturalizacije vesolja
Sodelovanje KSEVT-a z ESA se bo začelo s t. i. “Out of the cradle” strokovnimi srečanji med centri za humanistiko, umetnost in vesoljske tehnologije. Tako bodo vzpostavili skupno razumevanje: “Organiziramo jih v Vitanju, Berlinu in Noordwijku. Cilji teh srečanj so vzpostaviti intelektualno presečišče humanistike, umetnosti in znanosti ter omogočiti raziskovalne rezidence oz. think tank platformo za dolgotrajno sodelovanje med KSEVT, univerzitetnimi, umetniškimi in znanstvenimi ustanovami,” doda Teršič.
Na zadnjem srečanju med predstavniki ESA in slovenskimi podjetji in inštitucijami, več o tem lahko preberete na TEJ POVEZAVI, se je izkazalo, da se tudi ESA zanima za kulturalizacijo vesolja kot manjkajočo kategorijo v organigramu svoje strukture: “To je namreč področje, na katerem Evropa najbolj zaostaja za ostalimi vesoljskimi velesilami, kljub izredno močni tradiciji, kontinuiteti in razvoju,” pove Teršič. KSEVT se na tem področju prepoznava kot edina organizacija, ki sistematično razvija okvir kulturnega vesoljskega programa ter spodbuja njegovo umeščanje v obstoječe dejavnosti raziskovanja vesolja in razvoja kulture.
Cilj  je tudi vzpostavitev ‘think tank’ platforme za dolgotrajno sodelovanje med KSEVT-om, univerzitetnimi, umetniškimi in znanstvenimi ustanovami
KSEVT  je edina institucija, ki s kulturnim vesoljskim programom omogoča t.i. diplomatske protokole med znanostjo in umetnostjo, kot je že bilo lahko videti na arhitekturnem bienalu v Benetkah 2014. Jeseni v KSEVT-u pripravljajo razstavo “Matters of Gravity”, kjer bo predstavljena lanskoletna produkcija mehiške umetniške skupine v pogojih breztežnosti. V sodelovanju s Kozmonavtskim muzejem iz Zvezdnega mesta pa pripravljajo razstavo “Objektivi”, na kateri bodo predstavili originalno filmsko in fotografsko opremo iz celotnega obdobja, od 60-ih let do danes, opremo, ki se je in se še vedno uporablja v vesolju.
Pobudnik in idejni vodja projekta KSEVT Dragan Živadinov:Njegova umetniška kariera je že skoraj tri desetletja povezana z Noordungom. Po izjemno odmevni in prelomni predstavi Krst pod Triglavom v osemdesetih letih se je kot ustanovitveni član skupine Neue Slowenische Kunst preusmeril k pionirju kozmonavtike in mu v devetdesetih posvetil več predstav. Pomemben korak k postgravitacijski umetnosti je naredil s prvo predstavo v breztežnosti Biomehanika Noordung. Pred desetletji še utopično-vizionarski projekt se je udejanjil v resničnosti, v KSEVT.