Krvodajalstvo je najbolj prvinska oblika pomoči sočloveku

Ob slovenskem dnevu krvodajalstva smo v poslanski skupini SMC nekaj pozornosti namenili tudi tej temi. Ugotovili smo, da imamo v svojih vrstah kar nekaj vestnih krvodajalcev, tiste, ki so darovali v preteklih dneh, pa smo povprašali o njihovem pogledu na krvodajalstvo.

Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer (krvna skupina 0-), ki je kri nazadnje darovala pred dvema tednoma, je krvodajalka že več kot polovico svojega življenja. Dajanje krvi vidi kot samoumevno dejanje pomoči sočloveku, ki pa ne terja nobenega odrekanja. »Prvič sem kri darovala pred skoraj dvema desetletjema, ko je za rakom zbolela moja draga babica. Verjela sem, da je tudi taksno dejanje eno od mojih zdravil njej. Od tedaj dalje verjamem tako za kogarkoli, ki potrebuje mojo kri,« pripoveduje o svoji osebni izkušnji in dodaja:

Ponosna sem, da sem lahko krvodajalka!

Občasni krvodajalec je tudi primorski poslanec Marko Ferluga (0-), ki je skupaj s člani Lokalnega odbora SMC Koper kri daroval prejšnji teden. »Krvodajalstvo vidim kot širokosrčno gesto, kot osnovno altruistično dejanje,« pove in doda:

Ko enkrat ponotranjiš namen krvodajalstva, druge opcije kot je darovanje, sploh več ne vidiš.

Poslanec mag. Bojan Krajnc (0+) se je za darovanje odločil prav na današnji jubilejni dan, ki mu je služil kot odličen opomnik za to človekoljubno gesto. »Prvič sem kri daroval že kot srednješolec, osnovni motiv pa je bil in še vedno ostaja, pomagati drugim ljudem,« pravi dolgoletni krvodajalec in pojasni, da že dalj časa razmišlja tudi o darovanju organov. Ko ga vprašamo, kaj svetuje tistim, ki jih od krvodajalstva ločuje strah, reče:

Strah je znotraj votel, zunaj pa ga nič ni, zato darujte kri!

Osebne izkušnje poslancev z vami delimo v upanju, da te k darovanju krvi spodbudijo še koga. Naj ob tem poudarimo, da so darovalci s krvno skupino 0- univerzalni dajalci, ki lahko darujejo vsem, a so v najbolj nehvaležni vlogi, saj kri lahko prejmejo zgolj od sebi enakih darovalcev. Glede na dejstvo, da je v Sloveniji posameznikov s krvno skupino 0- le 8 %, je pridobitev darovalcev med njimi toliko bolj pomembna.