Koprivnikar: po novi zakonodaji bodo delodajalci lahko kandidirali in izvajali javno naročilo le, če bodo plačali vse obveznosti in prispevke za delavce

Boris Koprivnikar SMCV ponedeljek je bil dan boja proti okupatorju, jutri je praznik dela, torej bi temu tednu lahko rekli praznik svobodnega ustvarjanja. Pokažimo spoštovanje do svobode in neodvisnosti, ki smo si ju izborili, tako da bomo zavzeto delali za lasten napredek in skupno dobro.

Še nekaj konkretnih ukrepov, s katerimi vlada deluje v tej smeri: v zakonodajo o javnih naročilih vnašamo kriterij, po katerem lahko delodajalci kandidirajo in izvajajo javno naročilo le, če so plačali vse obveznosti in prispevke za delavce. Z vzpostavitvijo sklada za reševanje bank preprečujemo ponavljanje razmer, ko smo državljani plačevali za slabo delo tistih, ki upravljajo (tudi) z našim denarjem.

S preprečevanjem veriženja podjetij varujemo tudi pravice delavcev, ki so pogosto ostali brez vsega, lastniki s slabimi nameni pa so svoje premoženje povečali.

Večanje transparentnosti in objave novih podatkov onemogočajo neupravičeno kopičenje prejemkov, ki nimajo podlage v opravljenem delu.

 

Preberite več o novem zakonu o javnih naročilih – uvedba socialne klavzule v bran temeljnih delavskih pravic