Koprivnikar: Bodimo drzni, a realni, dovolimo si delati napake, a jih ne ponavljajmo

Podpredsednik vlade in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob dnevu državnosti na slovesnosti v Brežicah spomnil na prelomne dogodke izpred 24-ih let, v katerih so ključno vlogo odigrali pripadniki TO Brežice, Krško in Sevnica. Ti kraji so veliko prispevali k temu, da imamo danes svobodno, suvereno svojo državo Slovenijo, je poudaril.

»V Posavju so se boji začeli 27. junija 1991 ob 20. uri. TO je zaustavila oklepne-mehanizirane kolone in nevtralizirali letališče JLA v Cerkljah ob Krki. Izjemen uspeh TO Krško je bila prav nevtralizacija letališča v Cerkljah, ki so ga v dneh po napadu z minometi zapustila vsa letala in helikopterji. Dobro se spominjamo bojev na Medvedjeku 27. in 28. junija, kjer sta TO Krško in TO Brežice dosegli, da se je samohodni mehanizirani divizion protizračne obrambe JLA začel umikati proti Zagrebu. Kasneje so ga teritorialci iz Sevnice, Krškega in Brežic v Krakovskem gozdu zaustavili in uničili. Miličniki Posebne enote milice Uprave za notranje zadeve Krško pa so pred mejo brez izstreljenega naboja zajeli večino sovražnih vojakov,« je boje za Slovenijo opisal podpredsednik vlade Koprivnikar.

Slovenija je že danes uspešna država, je poudaril, ker imamo visok življenjski standard, učinkovito socialno politiko, dobro šolstvo in dostopno zdravstvo ter številne druge javne sisteme. Ima pa tudi veliko težav, raje izzivov, je dejal, soočimo se z njimi, tako kot smo se pred 24 leti. »Bodimo drzni, a realni, dovolimo si delati napake, a jih ne ponavljajmo …,« je poudaril Koprivnikar.