Komisarka Violeta Bulc na obisku v Zasavju

Evropska komisarka Violeta Bulc je na povabilo poslanke Vojke Šergan obiskala Zasavje obiskala tamkajšnja podjetja in se udeležila omizja “Razvojni preboj Zasavja”. Na obisku komisarke Bulc v Zasavju so bili prisotni vsi trije poslanci SMC iz Zasavja Vojka Šergan, Marjan Dolinšek in Irena Grošelj Košnik ter predsedniki vseh treh lokalnih odborov Tadej Špitalar, Maša Kovač in Gašper Koprivšek.

Komisarka se je v prvem delu obiska na delovnem kosilu skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom sestala s poslanci Vojko Šergan, Marjanom Dolinškom in Ireno Grošelj Košnik, predsednico lokalnega odbora Hrastnik Mašo Kovač, predsednikom lokalnega odbora Trbovlje Tadejem Špitalarjem in podjetniki iz lokalnega okolja.

V pogovoru s podjetniki so izpostavili, da mora projekt  nastati v lokalnem okolju, zato se morajo tam tudi usposobiti in opremiti z ustreznimi znanji, da bodo projekte dobro pripravili in pridobili sredstva. Minister Počivalšek je poudaril, da je potrebno v Zasavju nadaljevati z zmanjševanjem brezposelnosti in opozoril, da nekateri programi že obstajajo in se izvajajo, vendar je potrebno narediti še več. “Vlada se trudi, da bi v Zasavje pripeljali nove investicije in ima željo razvijati tudi turistično dejavnost. Pogovori na to temo pa bodo v prihodnosti še intenzivnejši,” je še dodal. Izpostavil je, da se bo 3. razvojna os začela razvijati v tem mandatu in da je v načrtu tudi cesta Zidani most – Hrastnik. “Ideje, želja in volja so, določene priložnosti za investitorje obstajajo. Prizadevali si bomo še naprej,” je dejal minister.

Na popoldanski okrogli mizi z naslovom Razvojni preboj Zasavja sta sodelovala komisarka Bulc in tehnični direktor podjetja Dewesofta dr. Jure Knez, med drugimi pa so se je udeležili tudi poslanka Šergan in generalni sekretar SMC Jože Artnak.

Komisarka Bulc in strokovni direktor podjetja Dewesoft dr. Knez sta govorila o razvojnih možnosti za Zasavje. Mag. Bulc je opozorila na razvoj avtomobilske industrije, ki gre v smeri avtonomnih vozil, direktor Dewesofta pa je predstavil vlogo tega visoko tehnološkega podjetja v razvojnih projektih posameznih avtomobilskih proizvajalcev.

Nekaj besed sta namenila izzivom, ki jih prinašajo alternativni pogoni, dotaknila pa sta se tudi komercializacije brezpilotnih letal. Podjetja, kot je Dewesoft, so sama po sebi dodana vrednost za okolje, je pa še kar nekaj drugih priložnosti,  na katere je opozoril direktor Knez. V njihovo podjetje na primer prihajajo mladi inovatorji iz različnih držav in tako bogatijo lokalno okolje.

Na omizju se je zbralo okrog 40 obiskovalcev, ki so pozorno prisluhnili pogovoru o zanimivi temi.