Komisarka Bulc v Davosu: Na področju prometa smo v obdobju velikih sprememb

“Tekom treh dni, ki sem jih preživela v Davosu, sem imela priložnost sodelovati na petih delavnicah, povezanih s prometom, mobilnostjo in platformami. Na področju prometa smo v obdobju velikih sprememb, ki jih poganjajo tehnološke inovacije, globalna integracija in družbene spremembe. Evropski pristop k digitalizaciji in dekarbonizaciji prometa želi zagotoviti prehod na učinkovit in trajnosten prometni sistem, vključno s pametnimi investicijami in odgovornimi rešitvami, ki bodo v ospredje postavile človekove pravice, varnost in zaščito,” je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejala komisarka Violeta Bulc.

Svetovni gospodarski forum v Davosu je letni dogodek, na katerem se srečajo mednarodni politični voditelji, ekonomisti, novinarji, direktorji, umetniki, akademiki in tehnološki pionirji in na eni strani razpravljajo o ključnih izzivih in trendih v politiki, gospodarstvu in na družbenem področju, ter na drugi strani predstavijo inovativne rešitve, ki bodo vplivale na družbo, podjetništvo ter ves svet.


1. Splošna opažanja komisarke:
• Tako volitve v ZDA kot referendum o brexitu kažeta, da svetovni akterji budno spremljajo možne premike v svetovnem vodstvu in možno nastajanje novih zavezništev.
• Močno navzoča je bila Kitajska, ki je jasno izrazila svojo podporo globalizaciji, inovacijam in sodelovanju.
• Digitalizacija in digitalni poslovni modeli vstopajo v osrednje globalno gospodarstvo in izzivajo obstoječe politične, družbene in ekonomske modele.

2. Ključna sporočila glede mobilnosti:
• Prihodnost mobilnosti temelji na digitalnih platformah, omrežjih, kolaborativnih modelih, avtomatizacija pa bo spodbudila premike v mobilnosti.
• Obstaja močno povpraševanje po učinkovitem, varnem in čistem prometu. Vodilni v industriji so bolj osredotočeni na spodbujanje novih tehnologij za razvoj novih trgov s pomočjo tehnoloških inovacij (avtonomna vozila, brezpilotna letala) ali za omogočanje dostopa milijonom ljudi v nastajajočih gospodarstvih do osnovnih prometnih storitev.
• Istočasno se predvsem v naprednejših gospodarstvih zdi, da vse večja uporaba platform vpliva na povečanje relativne velikosti višjega in nižjega družbenega razreda v smislu dohodka ter tako zmanjša srednji razred, kar bi lahko izzvalo ekonomski in družbeni model, kot je sedaj.