Komentar tedna – Mojca Žnidarič

Dragi člani, drage članice naše družine SMC,

v preteklem tednu je minilo dve leti od moje oziroma naše izvolitve v poslanske klopi. Zelo zanimivo, aktivno, burno in zelo posebno obdobje v mojem življenju. Zato je najprej na mestu zahvala vsem, ki ste mi kakorkoli pomagali na tej poti.

V teh dveh letih se je zgodilo ogromno stvari. Politično življenje je drugačno kot sem si ga predstavljala, saj je bila izvolitev v Državni zbor zame res nekaj nepričakovanega. Morda mi pisanje takšnih komentarjev ne gre še najbolje od rok, ampak tisti, ki me poznajo, vedo, da sem bolj kot človek besed, človek dejanj. Zame štejejo le dejanja, razmišljam predvsem o teh.

V postopku je prvi poslanski zakon, pri katerem sem prvopodpisana. V Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju sem uspela vnesti popravek člena, s pomočjo katerega bodo sedaj po dolgih letih vsi delovni invalidi obravnavani enako, tako zaposleni kot brezposelni. Angažirala sem se tudi pri realizaciji nekaj regijskih projektov, nekatere vztrajno pomikam naprej, kot je na primer zelo dolgo pričakovana cesta z elementi hitre ceste Ormož – Ptuj. Kar nekaj izzivov pa tako nas poslance, kot tudi naše člane še čaka v drugi polovici mandata.

Ves čas poslanskega mandata sem članica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Odbora za zdravstvo ter članica treh komisij. Od junija letos pa sem tudi članica Odbora za kmetijstvo, kar sem si želela od vsega začetka, saj prihajam s podeželja in iz kmečke družine.

Prva seja tega odbora v preteklem tednu mi je ostala v posebnem spominu. Obravnavali smo namreč spremembe Zakona o zaščiti živali. Zagotovo se vsi spomnite, koliko grdih besed in napadov smo v SMC bili deležni pred nekaj meseci, ko nismo bili naklonjeni temu, da se živali kot čuteča živa bitja vpišejo v Stvarnopravni zakonik, torej zakon, ki ureja pravo premičnin in nepremičnin, ampak smo že takrat vztrajali, da se mora to čim prej zapisati in celostno urediti v Zakonu o zaščiti živali. V tokratnem predlogu Zakona o zaščiti živali je šlo le za manjše uskladitve nacionalne zakonodaje z evropsko direktivo o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene. Zato smo v SMC podprli tudi amandmaja, ki živali (vretenčarje) sedaj opredeljujeta kot čuteča živa bitja, kar nedvomno so in to smo zagovarjali ves čas, ob tem pa poudarjali, da sam pridevnik »čuteč« še ne bo rešil živali, za katere nekateri lastniki še zmeraj slabo skrbijo in z njimi grdo ravnajo. Preveč grozljivih fotografij in posnetkov lahko zasledimo v medijih. Iz tega razloga smo pozvali Ministrstvo za kmetijstvo, da čim prej celovito uredi to problematiko, da bodo naše čuteče živali res deležne posebnega varstva, ki si ga kot naši zvesti prijatelji tudi zaslužijo. Razprava na to temo v teh dneh se me je še posebej dotaknila, saj smo se v naši družini ravno v tem tednu morali posloviti od našega zvestega dolgoletnega pasjega prijatelja.

Želim vam, da imate veliko zvestih prijateljev, tako med živalmi kot med ljudmi.

Osebno verjamem, da nas je v družini SMC še zmeraj veliko, ki smo postali in ostali, ne le znanci, ampak tudi pravi prijatelji.

S spoštovanjem,
vaša poslanka Mojca Žnidarič