Komentar tedna – Igor Zorčič

Drage članice in člani,

 

s koncem tega meseca se po vladnem odloku končuje uradno obdobje epidemije, ki je v preteklih mesecih korenito zaznamovala naša življenja. Širom po svetu so države z namenom omejevanja epidemije prepovedale socialne stike, zaprle šole, trgovine in institucije. Prazne ceste so se zdele naenkrat kot odvečna infrastruktura, na nebu so  letala zamenjale zvezde. Zdelo se je, da se je svet ustavil in da je pravzaprav edina stvar, ki se premika tista grozeča, vzpenjajoča se, neustavljiva krivulja na grafičnih prikazih umrlih in novo okuženih, ki smo jo vsak dan spremljali v novicah.

 

In čeprav se je zdelo, da življenje povsod stoji, temu ni bilo tako. Vsaka država, tudi Slovenija in njene institucije, so bile naenkrat pred povsem novim in nepoznanim izzivom, kako omejiti  širjenje virusa, a hkrati zagotoviti nujno potrebne funkcije, ki jih država mora nuditi svojim državljanom. Ko se je zdelo, da v mestnih središčih ni nikjer nikogar, so za zidovi institucij številni odgovorni tehtali posamezne že sprejete ukrepe, razmišljali o novih in predvsem o tem kako čimprej iziti iz krize. O tem kako voditi državo v času svetovne pandemije namreč ni priročnikov, ki bi bili v oporo odgovornim, zagotovo pa se bodo lahko pisali poslej, na podlagi bogatih izkušenj posameznih držav, tudi Slovenije, ki se lahko pohvali, v svetovnem merilu, z enim najuspešnejših odzivov na epidemijo.

 

Seveda pa ob tem ni odveč dodati, da so se v času epidemije v Sloveniji, kot nosilci najbolj zahtevnih in odgovornih resorjev znotraj vlade, s sodelovanjem in marljivim delom, odlično izkazali prav naši ministri. Prav tako smo za dobro organizirano delo v Državnem zboru skrbeli SMC-jevci.

 

Državni zbor, kot zakonodajna veja oblasti, je z začetkom epidemije moral najprej zagotoviti svoje lastno delovanje in se pripraviti na najhujše razmere. Prvi sestanek, ki sem ga opravil s službami državnega zbora, sem sklical prav zaradi sprejetja nujnih ukrepov za preprečevanje okužb preko 400 zaposlenih. Danes sem z opravljenim delom zadovoljen. V času od razglasitve epidemije je Državni zbor zasedal na 7 izrednih sejah, delovna telesa so skupno opravila 41 sej, opravljenih je bilo preko 150 ur razprav, spisanih več kot 2500 strani magnetogramov, sprejetih 10 zakonov, povezanih z odpravljanjem posledic epidemije, pri vsem tem pa nismo imeli nobenih okužb. Ponosen sem tudi, da sem uspel s predlogom spremembe Poslovnika državnega zbora, ki nam v primeru okužb omogoča delo tudi s pomočjo sodobne tehnologije, tako da poslanci razpravljajo in glasujejo s pomočjo telefonov in računalnikov, ne da bi bili fizično prisotni na seji. Smo ena prvih držav na svetu, ki je na tovrsten način omogočila delo parlamenta na daljavo v izrednih razmerah (V ZDA so to možnost omogočili šele nekaj dni nazaj).

 

Ko danes z varne razdalje spremljamo kritične novice in komentarje o nabavah zaščitne opreme, o delovanju šol ali o težavah v gospodarstvu, je jasno, da prihajajo s strani tistih, ki si bolj kot kaj drugega želijo razdreti SMC in koalicijo. Nabava zaščitne opreme je še včeraj potekala v izrednih razmerah, v katerih so se države z omejitvami izvoza, obveščevalnimi službami in na podobne načine borile za vsako masko ali ventilator, danes pa nabavo zaščitne in medicinske opreme razni politično motivirani komentatorji pojasnjujejo poenostavljeno kot nakup kakšnega šampona, ko ima kupec v trgovini polne police izbire. Takšni komentarji seveda niso naključje – le tako je mogoče sprejeti hitre »sodbe v imenu ljudstva«, ugotoviti, da se je »kradlo« in medijsko eliminirati politične nasprotnike, ne da bi zadeva prišla in se zaključila pred pristojnimi organi.

 

Prepričan sem, da smo vsi SMC-jevci, ki smo na kakršenkoli način sodelovali pri reševanju posledic epidemije, ravnali pošteno in z najboljšimi namerami državljankam in državljanom zagotoviti tisto, kar nujno potrebujejo: zdravstveno oskrbo, zaščito, izobraževanje, varnost in gospodarsko stabilnost v izredno zahtevnih časih.

 

Drage kolegice in kolegi!

Pravijo, da ima vsaka stranka svoje razvojno obdobje in da je 6 let stara stranka mlada stranka. V SMC smo pokazali, da smo pripravljeni iti na neizprosen politični prostor, predvsem poskrbeti za naše državljane. SMC člani, ki se v zadnjih dneh ponovno številčno udeležujemo srečanj lokalnih odborov, smo tisti s trdo kožo in jeklenimi živci, ki vemo, da Slovenija ne sme biti poligon za večne boje levice in desnice, ampak napredna, liberalno usmerjena država vseh državljank in državljanov, s pogledom usmerjenim v prihodnost