Komentar tedna – Gregor Perič

Gregor Perič, poslanec DZ

V ozadju prepovedi nedeljskega dela trgovin tiči pravica do prostega časa, ki prerašča v pomembno ideologijo. Še v času SFRJ je bilo delo mnogo pomembnejša vrednota od prostega časa in temu primerno so trgovine nemoteno poslovale. Tudi ob nedeljah.

V Sloveniji je gospodarska pobuda po Ustavi svobodna, delavci pa sodelujejo pri upravljanju v podjetjih. V tem duhu so delodajalci in sindikati znotraj socialnega dialoga sklenili veljavno kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine v Sloveniji, ki velja vse do leta 2022. Gre za dogovor, do katerega so prišli s pogajanji, popuščanji in predvsem za zaprtimi vrati in z zavedanjem o medsebojni soodvisnosti. Pogodba določa, da so trgovine lahko odprte 20 nedelj v letu, tedaj pa trgovci prejmejo dvojno plačilo.

S predlagano spremembo Zakona o trgovini, s katero se trgovine v nedeljo zapirajo, se je Državni zbor postavil nad dogovor sindikatov in delodajalcev ter ga »povozil«. Praksa, ki ni nova in jo v Levici zagovarjajo le v primeru, kadar obstaja zadostno politično soglasje v prid sindikalne strani, je za socialni dialog izredno škodljiva. Taka kratkovidnost namreč jemlje veljavo in avtonomijo tako sindikatom kot delodajalcem in odpira vprašanje, ali je sploh smiselno, da socialni partnerji vodijo dialog. Zakaj bi se trudili s pogajanji, če lahko vedno računaš na koga iz politike, ki bo pomagal vsiliti enostransko rešitev? Ta pa utegne biti kdaj tudi v korist delodajalske strani, kjer bo volja sindikatov poteptana. Prav zaradi tega je najbolje, da dogovor dosežeta obe strani sami, samostojno in brez vpletanja politike. Še posebej, če politika problem nedeljskega dela zlorabi za populistično nabiranje političnih točk. Levice ne zanimajo posledice, ker se vedno izogiba vsakršne odgovornosti.

Popolno zaprtje trgovin v nedeljo zagotovo ima posledice – odrazile se bodo v izgubi več tisoč delovnih mest, povečanju brezposelnosti, več socialnih stiskah in večjemu pritisku na proračun. V negotovih gospodarskih razmerah zaradi Covid-19 je tako ravnanje sila neodgovorno, ozkogledo in škodljivo.

Celo v Nemčiji, kjer so prepovedi nedeljskega nakupovanja na ravni mest uvedli že v 14. stoletju in to kasneje zapisali tudi v svojo ustavo, spreminjajo svoje poglede. Že leta 2003, ko smo pri nas imeli referendum o prepovedi nedeljskega dela, so ob široki podpori javnosti podaljšali obratovalni čas trgovin v soboto popoldne. V Berlinu so tedaj celo socialni demokrati zahtevali ukinitev zakona, ki je določal omejitve obratovalnega časa.

Nemci so s 1. 7. letos za 6 mesecev znižali stopnje DDV-ja prav z namenom, da bi z dodatnimi spodbudami potrošnje pomagali svojemu gospodarstvu in ohranili čim več delovnih mest. Istočasno se je ponovno oživila tudi debata o tem, ali naj ostanejo trgovine v nedeljo še naprej zaprte…

Podobno kot leta 2003 v času referenduma gre v Sloveniji trend razvoja tudi danes v nasprotno smer od nemškega. Pa je Nemčija zgolj eden od primerov. Namenoma se nisem osredotočil na z vidika posla veliko bolj liberalno Francijo, Španijo ali sosednjo Italijo. Tudi na Hrvaškem so ob nedeljah odprte trgovine. Madžari so pa po dobrem letu prepovedi nedeljsko delo trgovinam spet omogočili. Priložnosti, kam se bodo po nedeljskih nakupih lahko odpravili številni Slovenci, tako ne bo manjkalo.

Vse to pomeni manj posla za slovenske trgovce (tako lastnike kot zaposlene!), odliv slovenskega kapitala v tujino, manj pobranega davka in zagotovo manj delovnih mest v trgovski panogi in tudi ostalih, ki so z njo povezane.

Vprašanje odpiralnih časov in nedeljskega dela terja mnogo širšo javno razpravo, kot jo zmore opraviti Državni zbor v okviru rednega zakonodajnega postopka. Razmerja med pravico do dela in gospodarske pobude, pravico do prostega časa in zlasti dolžnostjo poštenega plačila so veliko več kot nekaj všečnih in na hitro spisanih členov. Toliko bolj, ker moramo v tem negotovem obdobju še posebej paziti na vsako delovno mesto.

Na levem robu političnega prostora se vse od padca prejšnje vlade odvija srdit boj za prevlado, pri čemer akterji ne izbirajo sredstev ali cene, ki jo morajo drugi plačati za to. Kot je kolega poslanec Branislav Rajić v svoji razpravi povedal, si v poslanski skupini SMC ne želimo, da bi na račun zaprtja v nedeljo številni trgovci ostali prosti tudi v ponedeljek, torek, sredo…

Gregor Perič, poslanec DZ

Oznake: