Klub koroških poslancev kritičen do nekorektnih pritiskov civilnih iniciativ proti trasi Šentrupert-Velenje

Poslanca SMC Danilo Anton Ranc, kateri je tudi predsednik Kluba koroških poslancev, in Ivan Škodnik sta se v petek, 2. decembra, udeležila skupne tiskovne konference predsedujočega Svetu koroške regije dr. Tomaža Rožena, predsednika Odbora za izgradnjo hitre ceste na Koroško dr. Matica Tasiča in vodje Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaža Verhovnika.
Izvedba projekta severnega dela tretje razvojne osi se časovno zamika zaradi nasprotovanja civilne iniciative Braslovče umestitvi trase v varianti F2-2. Izpostavljeno je bilo nekorektno ravnanje CI Braslovče, ki nasprotuje varianti F2 -2 od Šentruperta do Velenja, ob tem pa pozablja na razvoj infrastrukture, ki bi pozitivno vplivala na razvoj Koroške in Šaleške doline s 150.000 prebivalci.
Poslanec Ranc je izpostavil tudi dejstvo, da 21 županov občin ob trasi tretje razvojne osi podpira umestitev na trasi F2-2 od Šentruperta do Velenja, kar so pokazali tudi s podpisi podpore. »Korošci pri umeščanju tretje razvojne osi ne želimo biti več talci civilnih iniciativ. Nesprejemljiva so oviranja javnih razgrnitev in grožnje z ovadbami in vmešavanje nekaterih županov, ki se jih umeščanje ne tiče. Takšna ravnanja in grožnje so neprimerna oblika pritiska na uradnike, ki korektno opravljajo svoje delo« je izpostavil Ranc.
Poslanec SMC Ivan Škodnik je poudaril, da mu je minister Gašperšič zagotovil, da se na ministrstvu za infrastrukturo pospešeno izvajajo aktivnosti na projektu tretje razvojne osi, da je poroštveni zakon v medresorskem usklajevanju in da bo prišel v parlamentarno obravnavo v začetku prihodnjega leta.
Zbrani so navajali, da aktivnosti na projektu severnega dela 3. razvojne osi potekajo prepočasi in da obstaja velika bojazen, da se v letu 2017 ne bo pričel odkup zemljišč in da se gradbena dela ne bodo pričela v letu 2018. Sklicatelji tiskovne konference zahtevajo, da se še v letu 2016 umesti v prostor severni del tretje razvojne osi v varianti F2-2, in da se še letos vloži v parlamentarno proceduro poroštveni zakon za izgradnjo tretje razvojne osi. Prav tako pa pričakujejo nadaljevanje aktivnosti za izgradnjo hitre ceste na relaciji Slovenj Gradec-Dravograd-Ravne na Koroškem-Holmec in pričetek gradbenih del na odseku Velenje-Slovenj Gradec neodvisno od umestitve ceste na relaciji A1-Velenje.

dr. Matic Tasič, dr. Tomaž Rožen in Aljaž Verhovnik
Sklicatelji so poudarili, da je bila komunikacija in prizadevanje za ustrezne rešitve z njihove strani vedno strokovna in sodelovalna, ter da so izkazovali veliko mero potrpežljivosti, ker so Korošci vedno znova ostali praznih rok, medtem ko »z druge strani« prihaja do uporabe neprimernih sredstev in zaostrovanje situacije zaradi zasebnih interesov.